Bratstvo

РИР ПООКОГ ___ (Наг 1" и“ религија)

Комунизам, који се заснива на малеријаливагу. дреко "одриче сваки положајни значај религије. И ако нису његови следбеници, многи се односе скептично према овој последњој, због чега, саблажњавајући се, мисле, да постоји неке непре. лаван понор између ње и науке. Када признају неопходност религије и када то оцењују, истичу они превише улогу и могућности човековог разума, а да не мисле на историјске форме религије ; други себи опредељују један једноличан, субјекти. ван и једностран однос према њој. Са памером да се разоткрије нвоснованост торња три схваћања, која су доста популарна, у некој средини у нас, хоћу укратко да изложим зживот пш гледање на свет великога Француза Блез-а Паскала-а, из кога се види, да ништа не смета једном тенијалном научнику или филозофу да буде мистик, држећи се безусловно. учења и кушта своје отачаствене цркве.

Блез Паскал је рођен у историјском граду Пе рпаоа“ 19 јуна 1628 године. Пореклом је ид високо образоване поро-дице. Он није полавио никакву школу, јер је отац његов решио, да га сам васпитава. Интересантно је, што још као двавајесттодишњи дечак, не бивши ни од кога упознат са геометријом Паскал саставио је много аксиома и ЕР и мало по мало ститао до 32 теореме од Буклида. Када је увидео његове необичне математичке способности, отац се његов решио да му даде Еуклидову геометрију, коју је он усвојио са једним трочитањем допуњујући је са новим радовима. Оправдано је рекао један његов животописац, да је он по други пут прона. лао геометрију старих, створену од читавих поколења египалских и грчких учењака. У својој осамнаестој години узраста Паскал је изумио такву аритметичку машину, која је доцније била усавршена од Декарта.

Услед пресељења породице у Руан, млади је Паскал правио опште из области физике и постигао сјајне резултате. "Тако, нашример, он је открио закон за равновесје течности и за притисак ваздуха. У вези са тим откривењима он се је успињао на кулу св. Јакова у Паризу, да би правио опите. Шрекомерни, нарочито умни напор одражавао се као крајње шкодљив по здравље генијалног младог учењака.

Паскал беше религиозан па је још ив малена пристао уз јансенистички покрет за обнову католичке Цркве. |

За извесног времена, Џаскал је залавио у средину више“ световновг · друштва па се користио са великим симпатијама војводе од Роана, чија. је кћерка, под упливом Паскаловим решила, се да оде у манастир, али то су спречили њени родите-

~“