Bratstvo

| Српски народ. у Средњем. Век "и дело Св. Саве.

ти зе ио пред. лед културне. историје

| зековца. Босна 1. Захуште доптије прозване. Восна и Херцеговина. оте су од старина саставни дио оне простраве територије што бу их населити Срби када дођоше у ондашњу пространу византијску царевину на Балканско. полуострво у време византијеког цара Ираклија, у првој ј половини седмог столеца после рођења Христова |. Метовремено за Србима доселило се њима најеро; није племе, које је живело на обронцима карпатских гора, хротовима, пасу За тон прозвани Хрбаћанима, брђаншма. или рорштацима ; Тај навив Хрбати 560р недостатка слова б у грчкој. аз= буши шисао је на грчком језику. | и као такав добио 1 у писму и товору = Опште пшме ва Оловене било. је у старој давнини Сараби · или С'рби, зито би вначило: међусе једнак работештии или те"жади. Па док су сва остала имена шлемена где су становалш : у равницама у пољима Пољани или. Паљани, по гореким хротовима Хрбаши, по неком славном родоначелнику Јеси, по _ плавој или русој боји косе Руси, једино велико словенско штеме Срби задржа своје пекомеко име и појављује се у псторијоким споменицима под именом Сорби. Они су се с поноеом стајрадије називали међу се СОрбаљи или Орбљи, па их тако спомињу и грчки писани споменици.

По своме доласку у своју постојбину у већ уристијанивирано источно римеко-виваптијско паретво, кад су окусили - благодат просвећености примити су па СОрбш “ Хрвати хришт_ ћаноку веру, коју су им проповедали свештеници послани из Виванта и из Рима.

| И Вивантинци п о. Сота су у српске земље своје пајбоље светтенштке, који су се са свом преданошњу трудили, да распростђу Реч Бозкиј У. По Словена, које су по првим рути сматрати 01 авива и вајуварима или дивљацима.

Алт је та њихова мивија ишта врло тешко. Византинци су проповедали грчким језиком а римеки мисионари на пали = еком језику, Ни једни ни други итеу знали народног језика у толикој мери, да би народу могли да теговим речима објаше њавају истине хришћанске вере лави пм философеко-тесничку одећу, -кокву су. дивно строја свети оли меточне и вападне пркве. > а НЕ

Византијска прчка. просве! та. је међуоим училишта блатодетно дејство па Србе, Започели су п они да се тиколују. (Ола су своје сипове у грчке манастире да се. 5 Г за буј хуће