Bratstvo

= 53 ==

фред добара која се постижу, олакшава се и сигурније и успешније вршење преступа. Проширују се начини извођења, криБичних дела и изазива, пораст професионалног криминалитета. Настаје „специјализација, јављају се технички стручњаци У разбијању каса, технички извежбани фалсификатори новчаница са, специјалним прибором вато, итд. Тако се развио амерички гантстеризам, који постаје све моћнији помоћу савремене технике, модерних оруђа и проналавака, Тамо су у лоповским и разбојничким предузећима у употреби не само нови хемијски препарати, нарочито спремљени прибори за обијања, = фалсификовања, не само нож и револвер, као насилничка, сретстава, нето и машинске пушке, аутомобили, аероплани и бродови. Речју, велики напредак технике створио је и лопове вишега, стила.

Како је познато, такви се гангстери, као и хохшташлери и варалице „културних средина, јављају већим делом не због сироматптине и оскудице, него из обести и похлепности за, новцем. Тако исто многобројне афере а ла Отавницки, берзанске шпекулације, фалсификати државних папира, подвале и крађе великих размера у врховима модернога друштва. Коме још није у свежем сећању ковање сребреног новца у Београду У Технички савршеној радионици „финансијског магната“ Бошковића (чији су се фалсификати педесетодинарки могли само открити, али не распознати од правих)! Или ћилимарска афера са шверцовањем на граници сарадњом и посредовањем дипломатских кругова и зван. претставника наше земље на, страни! Још су многе сличне махинације „угледних и моћних овога "света, наоружаних модерним образовањем и техничком спремом. Колико су пута знање, финоћа и „техничка вештина“ послужили за прикривање злоупотреба у руковању државном и народном имовином! И то не од оних који су нагнани нуждом или бедом, него од оних који живе у обиљу модернога живота, расипнички, без моралних обвира и „знају да се снађу“.

"Тако, са напретком знања и технике често и 2ло постаје јаче.

Материјално подизање човека нема, потребног смисла и оправдања, ако га не прати и морално подизање. Материјална беда није тако опасна и судбоносна као душевна, беда и опустелост. И често, развитак знања и формалне обравованости са, развитком технике, при отсуству морала и религиозности, показује само колико људи могу пасти ниско, до животињског стања, оним чиме треба да се уздижу до највише висине и моралног достојанства.

Но није ствар до технике колико до човека, Није крива материја него дух који бе потчињава материји. Знање и техНика сами по себи, независно од мотива и циљева, не могу бити у опреци са религиозном етиком. И хришћанство својим