Dabro-bosanski Istočnik

Стр. 140.

Д.-Б. ИСТОЧНИК.

Бр. 9. -

Црква неопалиме купине нема ол гара, него је уз дувар под мозаичном иконом Богоматере подигнута трапеза на којој се служи, а нод њом је од срме плоча, п на љој израђена слика купине. Прострта је сва троструким лијепим ћилпмима, јер као што је напријед казано, ту се неулази под обућом. 1Га и сами Архијереј изувен улази: а кад улази натичу му златне папуче, највише због ладноће. Ту се чита и ноји обично тихијем гласом, а у неким тренутцима превлачи се дугачка и широка завјеса, која заклања служсће свештенетво, јер ту улазе и мирски, на и саме жене поклонице. Ва ове је остављен пут кроз велики олтар, између ћивота св. Екатерине и зида деснога, те у вријеме нролаза и туда се превуче завјеса покрај ћивота, да заклоии уздигнути олтар од погледа. Сводови су главне цркве нотавањени и нлаветно обојени, са нозлаћеним урезима и звијездама, сунцем н мјесецом, те равни таван изгледа као небо, из кога висе нолијелеји и кандила, преко 80 на броју, све распоређепо симетрично, низа сву цркву. Таван је притврђен за јаке кииарисне греде, које су метнуте кад јс и црква грађена, Све су исписане разним натпнсима и тексговима. Тако на првој гредп пнше (грчки): „3 а спасење благочастивога ц а р а Ј у с т и н и ј а н а." На седмој : „3 а с н о м е н и п о к о ј б и в ш е н а ш с ц а ]) и ц е Т с о д о р е." На тринестој: „Господи Б о ж е, који си о е ј а в и о н а овоме светом м ј е с т у, с п а с и и п о м и л у ј р а б а т в о г а С т е ф а н а Т е к т о н а о в о г м о н а с т и р а."

Осим главне цркве н шњоме у свези *већ сиоменутијех 9 иараклиса, има их још између ћелија 16 ; алн пзузевпш три-четпри, остале су од слабијег материјала. У граду је унутра и онај Мојееов бунар, на коме је некада наиојио кћери и стада Мадијамског свештеника Јотора. Тај бунар у изобп.ву подмирује водом цпјели монастир, бистром као суза. Значајно је то, да је у њему ваздаједнако в о д с, било кише или не било ; вадила се вода или не. Имаду у граду и три млинице или жрвња, које окрећу мазге; двије су за ишеницу а трећа за маслине. Ђелије су врло старе и у лопшјему стању, уилетено са неким нодрумима, пролазима и сакривенпцама, ваздан да неумијсш изићи из њих. Имаду и за ракију казане, ђе неку пзврсну гроздовачу и хурмовачу за братију. Бедем градски надозиђпван јс још два нута, те је ири врху наоколо двострук и наткрпвен као какав безистен, за пролаз нокрај пушкарница. Имаду на њему са ејеверне стране у долину у Галактпојон гледајућих мјсст брдских старпх топова, некад за обрану, а сада за тутњаву о већим празницима, и поздравл.ању отменијех гос/гију и иоклоника нри доласку н пратњи. Тому назад три године догодила се несрсћа Арапу топчији, кад је пунпо топ прп доласку неког инглеског лорда, тс му тјелесни љекар поднссе оПијума, па му онда одсијече рањеиицу - руку десну. Кад се овај нробуди, почме кукати п помагаисати за руком! Добри лорд утјеши га. „бакшишом еа 30 лира штерлиига. Бидно сам н ја тог лијеиог човјека код монастира, али правог богаља бсз руке. (Продужиће се.)

Конзиеторијалне окружниI1,е.

Број 432/екс 1884. ОкруЖНИЦа Свнма иротоирезвнтерскнм уредима а иреко ови.г свему аравославном свештенствц Дабро-босаиске Епархије.

Његово ц. кр. и аностолско Всличанство, извољело јс најмилостивије рјешити, да порез, који ее досад под именом „влацичаринс" од иравославних христјана у Босни п Херцеговини кунио, неће се више од првога дана Хрпстова воскресенија, то јест од 8/20. априла о. г. од на рода наплаћнватн.

Доставл,ајућп ову радосну вијест до знања Ваше пречасности, непронуститс свима иодруч ним свештеницима наредити, да исту својим парохијанима и народу свечано разгласе. Из конзнсторијалне сједнице У Сарајеву 13. аирила 188-1.

Број Г21'2/екс 1881. ОкруЖНИЦа Сраско иравославним протоиремнтерскнм уреднма ДаЈбјро-босанеке Киархијс. Са многих сграна овс архндијсцезс стижу тури, — које народ неједнако даје н усгеже и немиле тужбс од свеиггенства, на неумјесно и ако свештоннк сам собом нде од кућс до куће п слабо иобнрање бира и осталих доходака у на-1 купи, и на ништаву н неуредну наилату за обав-