Dabro-bosanski Istočnik

Стр 312.

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Св. 7 и 8

Б Р°Ј 123(1 Распис натјечаја. Код српско-православног манастира Гомионице, у бањалучком протопрезвитерату, отвара се ове године српско-православна народа основна гакола с почетним I. разредом. За ово мјесто тражи се неожењен учитељ, који ће уз молбу приложити документе: да је Србин православне вјере, да је с добрим успјехом свршпо прописане науке, да је вјешт црквеном појању и правилу; и свједоџбе досадањег службовања. Учитељ ће имати у манастиру стан, огрјев, освјетљење, храну и послугу, а у новцу 250 Фор. годишње плате. Поред учитељске дужности биће обвезан у црквп пјевати и дјечицу у пјенију црквеном поучавати. Натјецатељи треба да своје ваљано инструиране молбе најдуље до 20. августа о. г. пошаљу српско-православв^ој АЕ. Митрополитској консисторији дабро-босанској, која ће извршити избор, склопити уговор и дати изабраном у име нутног трошка 30 Фор. као предујам годишње плаће. Овај предујам повратиће се у једнаким мјесечним ратама манастирској каси. У Сарајеву. 31. јула 1890. АЕМ. консисторија дабро-босанска.

Стјечај. Тражи се за српско-православнл т основну четвероразредну школу, учитељица, са годишњом плаћом 400 Фор, слободан стан у школској 31'ради и довољан огрјев. Рок стјечаја траје до 1. августа 1890. У Прједору, 19. јуна 1890. год. За срп. прав. црквено-школску општину, у одсуству пресједника. Подпресједник : И. Р. Зеленика, прото.

Она госиода претнлатници изван ове дијецезе и иокрајине, уљудно се нозивају да изволе до сеитембра о. г. иодмиритн иретплату за I. II. долугође, јер ћемо бити ириморани идућу свеску обуставити онима, који нам до то доба не иошаљу нретилату. Г. г. Проте и надзцратељи босанско-херцеговачких дијецеза умољавају се, да иохите и иокуне иретнлату од нодручних свештеника, и што скорије иошаљу. Администрација „Б.-Х. Источиика."

Штампарија Шпинддера и Лешнера.