Danas

Đukanović i Milošević vladaju na isti način

Slavko Perović, bivši lider crnogorskih liherala

Podgorica - Slavko Perović, politički lider Liberalnog saveza Crne Gore u ostavci, saopštio je juče da Crna Gora i njen predsjednik Milo Đukanović „nemaju institucionalnih mogučnosti da vrate svoje vojnike sa Kosova, ali imaju političke i moralne mehanizme i razloge, koje“ - kako je rekao - ~ne koriste' 1 . Perović je podsjetio da je Crna Gora ostala bez svog Ministarstva odbrane i bez Teritorijalne odbrane, upravo u vrijeme kada je predsjednik Vlade bio Milo Đukanović, čime je - po njegovom mišljenju - „napravljeno najveće razdržavljenje Crne Gore“. Uz to, dodaje Perović,

u Crnoj Gori još nije napravljen pravi pokret otpora slanju djece u besmisleni rat Slobodana Miloševića. Za skupštinsku rezoluciju o zaštiti prava građana Crne Gore koji služe vojni rok na Kosovu, Perović je rekao da je besmisleni akt, jer predviđa da parlamentarna delegacija posjeti vojnike u kasarnama, kao da je mirnodopsko vrijeme, a ne rat koji se vodi tenkovima, topovima, helikopterima i avionima i gdje je pola niškog garnizona preobučeno u pohcijske uniforme, Perović, ipak, smatra da „velikog rata na Kosovu neće biti, da je Milošević majstor da pušti tohko tuđe krvi koßko mu je dosta za

nastavak svoje vladavine", a da je Bulatović poveden u Beograd da uzvikne i potpiše ‘Kosovo - republika!’“. Slavko Perović je, takođe, upozorio na da „Đukanović u Crnoj Gori, a Milošević u saveznoj državi i Srbiji, vladaju na istovjetan način, držeći u svojim rukama osnovne poluge vlasti“... Perović je na kraju ustvrdio da su „Đukanović i Milošević u nekoj tajnoj vezi, što je dokazano time da je Bulatović, po nalogu Miloševića, priznao rezultate parlamentarnih izbora". Projekat Balkanije, koji je prvi prozreo Liberalni savez, po mišljenju Perovića, „počeo je da se ostvariue, što dokazuje izjava Milana Panića da su alternativa Miloševiću, on, Milo Đukanović i Milorad Dodik. (Montena-fax)

LSCG nastavlja starim putem

Podgorica - Mali kabinet Liberalnog saveza Crne Gore, na jučerašnjoj zajedničkoj sjednici sa predsjedničkim kolegijumom, upoznat je sa ostavkom Slavka Perovića i njegovom odlukom da liderska ovlašćenja, do naredne Konferencije, prenese na Miodraga Zivkovića, advokata iz Kotora i šefa Poslaničkog kluba LSCG u Skupštini Cme Gore. Na istoj sjednici - kako su danas novinare obavijestili Perović i Živković - razgovaralo se i o budućnosti Liberalnog saveza, Tom prilikom je, kako su kazali, konstatovano da u stranci „nema nikakvih problema i da će ona istrajati u borbi za demokratsku i nezavisnu Crnu Goru“. „Perović ostaje u stranci, gdje će voditi kabinet za spoljnu politiku, kao njen poslanik u Skupštini Crne Gore i pptpredsjednik Socijalističke internacionale" kazao je Živković.

Uoči proslave Dana nstanka Crne Gore

Crnogorske devize još u Srbiji

Podgorica - Ni nakon tri mjeseca, otkako je policija na aerodromu u Surčinu zaplijenila milion i 200 hiljada maraka, vlasništvo Montenegrobanke iz Podgorice - i pored niza usmenih izvinjenja i obećanja da će novac biti vraćen - još uvijek se te devize nalaze ~u kanalima koje kontroliše MUP Srbije". Prema riječima Veselina Babića, generalnog direktora Montenegrobanke, bme se ~ispaštaju posljedice nekih drugih odnosa, kojima Banka ničim nije doprinijela, osim što ima“ - kako je rekao - ~ime od kojega nekima pomrači um“! „Nakon kontrola MUP-a Srbije, Saveznog deviznog inspektorata i Narodne banke Jugoslavije, nepobitno je dokazano da se radi o legalnom i zakonitom poslu“, zaključio je Babić. (Montena-fax)

SUBNOR se neće izviniti zbog dubrovačkog rata

Podgorica - ~Sa najvišeg mjesta u SUBNOR-u Crne Gore rečeno je da se oni neće nikome izvinjavati zbog napada crnogorskih boraca na Dubrovnik" - tvrdi general u penziji Raško Vukosavović, posljednji predsjednik SUBNOR-a bivše Jugoslavije, koji u intervjuu za podgoričke Vijesti, pod naslovom „Rušiteljima Dubrovnika ne pripada ovaj praznik", na cijeloj trećoj stranici lista govori o proslavi 57. godišnjice Trinaestojulskog ustanka. Vukosavović, uz ostalo, ukazuje da je bio ostvaren kontakt sa borcima NOR-a iz svih bivših jugoslovenskih republika, čiji predstavnici su trebali doći na proslavu

13. jula u Crnu Goru. Međutim, kako ističe Vukosavović, ~još nije sazrelo vrijeme za nove inicijative i drugačije aktivnosti od onih viđenih od 1991. godine do današnjih dana" U kontaktu sa antifašističkom organizacijom Hrvatske, koja je poručila da će rado doći na proslavu 13. jula, uz uslov da se, u pozivu za proslavu, ili prilikom susreta, u najpogodinijoj formi za domaćine, izrazi žaljenje učešća boraca iz Crne Gore u borbama oko Dubrovnika. „Obećao sam da ćemo o tome naknadno razgovarati, ali je sa najvišeg mjesta SUBNOR-a Crne Gore odgovoreno da se oni neće nikome izvinjavati jer - kako je rečeno - ‘oni nijesu organizatori brigade ‘Sava Kovačević’, već je to bila nadležnost Teritorijalne odbrane Crne Gore“ - rekao je, uz ostalo, general Vukosavović, ističući da je ~to stavilo tačku na kontakte i pripreme za doček boraca bivših republika SFRJ“. (Montena-fax)

Policija hapsi aktiviste

Beograd - Pre dva dana u Prijepolju uhapšeno je četvoro aklivista Antiratne kampanje - saopštila je Mirjana Kovačević juče na konferenciji za novinare, Predstavnici ARK su podržali protest roditelja čiji su sinovi na odsluženju vojnog roka na Kosovu i pozvali građane da se 4. jula pridruže tačno u podne javnom antiratnom mitingu ispred Savezne skupštine. Siniša Tucakov iz Kikinde je najavio da će se u subotu na velikom rok-koncertu u tom gradu deliti antiratni leci. M. V.

Zabranjen prištinski Kontakt-radio

Priština - Inspektori Saveznog ministarstva za saobraćaj i veze, uz policijsku pratnju, upali su prekjuče oko 22 časa u prostorije nezavisnog radija Kontakt zabranili emitovanje programa i oduzeli deo opreme za emitovanje. U rešenju koje su inspektori uručili glavnom i odgovornom uredniku Dorijanu Nuaju kao razlog zabrane navodi se emitovanje programa bez dozvole. U izjavi Danasu Zvonko Tarle, jedan od osnivača Kontakta, sumnja u razlog zabrane radija. On podseća da je ova radio stanica otvorena 21. juna, te da je prvih osam dana bez problema emitovala isključivo zabavno-muzički program, Kada je 1, jula Kontakt počeo da reemituje informativni program beogradskog radija B 92, Glasa Amerike i Svetskog servisa BBC, usledila je zabrana. - Naš radio je Saveznom ministarstvu telekomunikacija podneo zahtev za dodelu frekvencija. Spadamo u retke stanice koje su predale urednu dokumentaciju. Ministar za telekmunikacije izjavio je da će dozvolu dobiti sve radio stanice koje ispunjavaju tehničke uslove - kaže Tarle. On dodaje da ~ne želi da veruje da su u pitanju politički razlozi". - Protiv Radio Kontakta mogu biti samo oni koji su protiv zajedničkog života, dijaloga, Jugoslavije i Srbije. Naš radio je jedini multietnički kosovski medij u kome rade Srbi, Albanci, Rorai, Turci, mladi iz mešovitih brakova, koji se zalažu za toleranciju i zajednički život. Oni su za svoje sunarodnike kolaboracionisti, a kada ih država ovako odgurne, ostaju sami na brisanom prostoru - zaključuje Tarle.

S. Biševac

Hadži Dragan Antić deli otkaze novinarima

Beograd - Desetak novinara Politike, među kojima Miroslav Lazanski, Zoran Bogavac i Milan Četnik, dobilo je 1. jula otkaze. Pre godinu i po, Hadži Dragan Antić, generalni direktor Politike AD poslao je na prinudni odmor 17 novinara. Nezadovoljni odlukom, novinari su se obratili sudu, koji je 4. marta ove godine presudio u njihovu korist i naložio Antiću da ih vrati na posao. Kako Antić to nije učinio, novinari su protiv njega podneli krivičnu prijavu i postupak je u toku. Mada postupak nije sudski okončan, desetak novinara iz ove grupe je pre dva dana dobilo otkaze. Jedan od otpuštenih novinara Zoran Bogavac je otkaz prokomentarisao sledećim rečima: „Poslao sam Hadži Antiću poklon - Zakon o radnim odnosima. Kada bude u zatvoru redovno ću mu slati cigare. Dve hiljade poltrona iz Politike sigurno će ga zaboraviti - a on mora da puši“. Dragan Vlahović se nada da će „čestiti Ijudi koji rade u pravosuđu, ipak stati na put ovakvim i sličnim samovoljama". S. B.

Leskovačka policija objašnjava smrt vojnika Đokovića

Slučaj sa političkom pozadinom

Leskovac - Pomoćnik načelnika SUP-a u Leskovcu Slavoljub Stojanović energično je odbacio i okarakterisao kao „zlonamerne“ tvrdnje da je übistvo vojnika Omera Đokovića „inscenirano". Vojnik Đoković iz mesta Tuzi kod Podgorice pobegao je iz kasarne u Leskovcu gde je služio vojni rok. Njega je 24. juna übio policajac u samoodbrani, Prema saopštenju leskovačke policije, Đoković se krio u vikend naselju kod Leskovca gde je napao i nožem povredio Stojadina Mihajlovića i Dušana Minića, a potom zapalio njihove vikendice. Insinuacije i tvrdnje o in-

sceniranom zločinu zlonamerne su i tendenciozne, očigledno sa političkom pozadinom“, kazao je Stojanović agenciji Beta. On je istakao da je vojnik bio u civilu u momentu napada na policajca. Đoković, kako Beta nezvanično saznaje, priveden je 23. juna na odsluženje vojnog roka u kasarnu Južni logor u Leskovcu i odmah stavljen pod prismotru desetara. Sledećeg dana je fizički napao desetara i pobegao iz kasarne. Prema saopštenju leskovačkog SUP-a, osnovano se sumnja da je odbegli vojnik übio Lazara Miličića (74). (Beta)

4

Petak, 3. jul 1998 C Kc L i-J vz . > ;