Danas

Direktor Tanjuga Dušan Đorđević, dinar psihološki luta

Posle jiičemšnje sednice Savezne vlade

Beograd - Jugoslovenska vlada razrešila je vršioca dužnosti direktora Tanjuga Zorana Jevđovića i direktora Radio Jugoslavije Nikolu Ivanovića. Za vršioca dužnosti „nacionalne novinske agencije Tanjug imenovan je glavni i odgovorni urednik Prvog programa Radio-Beograda Dušan Đorđević", saopšteno je nakon jučerašnje sednice vlade. Savezna vlada je dala saglasnost za otvaranje konzulata Grčke u Nišu. Za predsednika Komiteta za saradnju s mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i međunarodnim snagama (SFOR) imenovan je potpredseđnik Savezne vlade Zoran Lilić, a za njegovog zamenika savezni ministar odbrane Pavle Bulatović. Vlada je saopštila takođe da su nagađanja o devalvaciji dinara potpuno neosnovana. Vlada je na sednici ~kon

statovala da nema ekonomskih osnova za pomeranje kursa dinara i da su monetarna kretanja na paralelnom deviznom tržištu pre svega psihološkog i vanekonomskog karaktera". Vlada je ocenila da se ~nastavlja pozitivan trend povećanja proizvodnje", koja bi, prema statističkim pokazateIjima, u prvom polugodištu trebalo da poraste 12 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Snabdevenost tržišta osnovnim proizvodima i posebno energentima Savezna vlada je ocenila kao zadovoIjavajuće. ~U saradnji sa Narodnom bankom Jugoslavije i republičkim vladaraa uskoro će biti utvrđene konkretne mere za podsticaj izvoza u cilju jačanja monetarne stabilnosti, spoljnotrgovinskog bilansa i pođsticanja proizvodnie", navodi se u saopštenju sa jučerašnje sednice Savežne vlade. (Beta)

ALEKSANDAR BTANKOVJĆ

Ustaljen cmi kurs Beograd - Dinar na cmom tržiltu juče je uglavnom mirovao. Dileri su zadržali veliki raspon između kupovnog i prodajnog kursa, nastojeći tako Ui da obeshrabre kupce deviza, ili da se zaštite od eventualnog novog pada dinara. U Beogradu, preprodavci plaćaju po kursu od 6,5-6,8 dinara za marku, a prodaju je uglavnom za 7-7,2 dinara. Za devize traže i više, do 7,5 dinara, a poneki odbijaju da ib prodaju. Kurs je uglavnom nepromenjen i u ostalim jugoslovenskim gradovima. (Beta)

DAČIĆ: Nezavisni mediji Izazvali skok marke

Beograd - Vlasti su za mirno rešenje krize na Kosmetu političkim dijalogom, ali razgovori sa teroristima nisu mogući. Smatramo da su oni predstavnici međunarodne zajednice koji su se susreli sa teroristima takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, napravili veliku grešku, rekao je portparol Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić na jučerašnjoj konferenciji za novinare. On je izjavio da neobjektivni mediji i pojedini ekstremni krugovi u inostranstvu podržavaju teroriste, ali da je sve više onih koji su spremni da sagledaju realnost Kosova. Dačić je ocenio da je vlada narodnog jedinstva u prvih stotinu dana rada doprinela političkoj i ekonomskoj stabilnosti zemlje. To je ilustrovao podacima da je i pored otežanih prilika, industrijska proizvodnja u prvih pet meseci porasla za 13 procenata, ali je odbio da navede eventualne neuspehe koalicione vlade. - Pojedini, takozvani nezavisni mediji javljali su proteklih dana o poskupljenju životnih namirnica, naftnih derivata i ostale robe. Na njihovu žalost, ove vesti su se pokazale netačnim, a ti mediji da su nezavisni samo od istine, želeći našu propast. A što se tiče rasta kursa marke, on nema veze sa ekonomijom, već je posledica psihološkog efekta izazvanog pisanjem nekih listova, rekao je Dačić. G. Br.

MARKOVIĆ: Nezavisni mediji kao i albanski teroristi

Beograd - Zamenik predsednika Direkcije Jugoslovenske levice Ivan Marković ocenio je da nezavisni mediji „nastavljaju svoj ne-

častan posao“, javljaju beogradski mediji. Marković je dodao da „oni koji su najavljivali bombardovanje Srbije za 21. jun, jer su za to plaćeni iz inostranstva, nastavljaju svoj nećastan posao. Sa ciljem da politički i psihološki destabilizuju Jugoslaviju, Srbiju i javnost, (oni) lansiraju neistine o ekonomskoj situaciji u zemlji, o dramatičnim promenama na tržištu i istim takvim promenama kursa dinara“, rekao je Marković. On je dodao da je „njihov cilj istovetan sa ciIjem albanskih separatista i terorista i onih međunarodnih centara moći koji žele da izazivaju permanentnu nesigurnost u našoj zemlji". „Zato što su nezavisni od patriotizma, nezavisni od istine i nezavisni od morala misle da su nezavisni od suda građana“, rekao je Marković i dodao da je JUL „siguran da će nadležni organi na osnovu svojih ovlašćenja strane plaćenike i njihovu delatnost tretirati u skladu sa zakonom". (Beta)

ŠEŠELJ: Kriva je žuta štampa

Beograd - Skok marke na crnom deviznom tržištu izazvan je psihološkim razlozima i spekulacijama „žute štarnpe". Uveravam vas da nije doštampan ni jedan dinar a za takvu tvrdnju Vlada Srbije ima garanciju guvernera Narodne banke Jugoslavije, Tvrdnja da priliv dinara iz Republike Srpske utiče na skok marke takođe je spekulacija „žute štampe" istakao je Vojislav Šešelj, potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Srpske radikalne stranke na jučerašnjoj konferenciji za novinare. On je demantovao nagađanja da će doći do povećanja cene benzina i struje; „Ja vas uveravam da u Vladi Srbije nije bilo apsolutno ni jedne reči o podizanju cene benzina. Isto tako mogu da se zakunem da do 1. avgusta neće biti ni povećanja cena električne energije".

U prvih sto dana koaliciona Vlada narodnog jedinstva, prema rečima njenog potpredsednika, postigla je solidne rezultate, „naročito ako imamo u vidu činjenicu da je Vlada radila u izuzetno teškim okolnostima, pod permanentnom pretnjom agresije NATO-a. Saradnju sa koalicionim partnerima SPS i JUL, lider radikala je ocenio kao korektnu. On ističe da Vladu karakteriše visok stepen unutrašnjeg razumevanja, a da se odluke donose sučeljavanjem argumenata. - Ponosm smo na Zakon o univerzitetu koji će doprineti sređivanju stanja u visokoškolskom obrazovanju. U pripremi su i zakoni o lokalnoj samoupravi i informisanju - obavestio je Šešelj. Z. P.

ĐINĐIĆ: Vlada ne zaslužuje još jednu šansu

Beograd - Ne postoji vlada u svetu koja bi u prvih 100 dana imala lošije rezultate nego što ima vlada koju su sastavili Vojislav Šešelj, Mirjana Marković i Slobodan Milošević. Takva vlada ne zaslužuje da joj se pruži narednih 100 dana i da ima minimum časti i dostojanstva povukla bi se, priznala bi da ni jedno izborno obećanje nije ostvarila i da je stanje u zemlji mnogo gore nego pre“, rekao je Zoran Đinđić, predsedirik Demokratske stranke na jučerašnjoj konferenciji za novinare, ocenjujući 100 dana republičke vlade. Đindić je podsetio da se danas imamo rat na Kosovu, inflaciju, vladu koja ne uspeva da sprovede ni minimum svojih ustavnih obaveza, da kontroliše teritorijalni integritet zemlje i bezbednost građana i da se nalazimo pod dvostruko većim sankcijama, „Parlament nije doneo ni jedan zakon koji bi doprineo rešavanju krize na Kosovu, dok se istovremeno u svim svetskim i evropskim organizacijama dnevno raspravlja o tome“, istakao je Đinđić.

Slobodan Vuksanović, potpredsednik DS, je rekao da se repubUčka vlada, umesto da rešava ogromne probleme, bavi postavljanjem starih proverenih komunističkih kadrova na rukovodeća mesta na univerzitetu. „To dovoljno govori o želji Miloševića i njegove socijalističko-radikalske vlade da se osveti studentima i profesorima za demonstracije i da ih preventivno zastraši“, zaključio je Vuksanović. Lj. Đ.

JOKANOVIĆ: Borba za fotelje

Beograd - Poslanički klub Nove demokratije u Skupštini Srbije uputio je juče Vladi 100 poslaničkih pitanja, povodom 100 dana njene vlasti ND naglašava da se od formiranja, Vlada „nije pretrgla od rada“, da je predložila samo devet akata (od čega samo jedan krupan - Zakon o univerzitetu), da nema reformsku orijentadju i da su joj rezultati suprotni od onih koje je obećala. - Imamo rat na Kosovu, terorizam kao novu pojavu na ovim prostorima, devalvaciju, inflaciju, stalni rast cena, privredni pad, nove sankcije, ukidanje autonomije univerziteta, pogoršanje odnosa sa susednim zemljama, referendum protiv posrednika i posrednike uprkos referendumu, smanjenje izvoza, porast kriminala - rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Zarko Jokanović, predsednik poslaničkog kluba ND. On je naglasio da je Vlada za sto dana donela dvadesetak uredbi, petnaestak odluka i više od 300 rešenja o imenovanjima i postavljenjima. - Može se zaključiti da je Vladin osnovni posao borba koalicionih partnera za kadrovske pozicije. Socijalisti su sada samo nemi posmatrači dešavanja u Vladi. Skrušeno gledaju kako levi i desni koalicioni parmeri namiguju jedni drugima preko njihovog ramena. Javno se bave saradnjom, a tajno poturaju jedni drugima afere u novinama zaključio je Jokanović. N. K.

6

Petak, 3. jul 1998