Danas

OBAVEŠTENJE ČITADLIMA Stop nasilju

Direktori i glavni urednici najvećih privatnih i nezavisnih medija u Srbiji prihvatili su predlog Nezavisnog udruženja novinara Srbije da do daljeg ti mediji ne izveštavaju sa konferencija za novinare SRS, ne prenose saopštenja te stranke, kao ni izjave njenih funkcionera. Ova odluka izraz je našeg protesta zbog pretnji lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja hapšenjem i likvidacijom novinara. Zahtevamo da država, primenjujući zakon, spreči izazivanje nasilja, širenje mržnje i svake vrste netrpeljivosti. Pozivamo i druge medije da nam se pridruže.

Nezauisno udruženje novinara Srbije, Blic, Beta, B2-92, Danas, FoNet, Glas Javnosti, TV Mreža, NIN, TV produkcija VIN, Vreme, Republika.

Protestu su se priključili i:

Radio Aleksinac, Radio Bajina Bašta, Radio BOOM 93, Požarevac, JP „Čačanski glas“ (radio, TV i lokalni list), Radio Dević, Smederevska Palanka, Radio Globus, Kraljevo, Radio Jasenica, Smederevska Palanka, Radio Kontakt, Priština, Radio Kragujevac, Radio Kraljevo, Radio M+ Mladenovac, Rađio Pančevo, Radio Patak, Valjevo, Radio Pirot, Radio Požega, Radio Sombor, Radio Trstenik, Radio Subotica, Radio Užice, Gradska TV Niš, TV Bajina Bašta, TV Kragujevac, TV Kraljevo, TV Glas Obilićeva, Novi Kneževac, TV Lav, Vršac, STV Negotin, TV Grk, Prokuplje, TV Požega, TV Pirot, TV Pančevo, TV Trstenik, TV Dević-Smedereuska Palanka, TV Soko, Sokobanja, TV BB Kanal 4 Bajuna Bašta, Nezavisna svetlost, Mlavska zora, Borske novine, Vranjske novine, Magazin Has, Pečat, Žig, Tibiskus, Kolubara, Porodični krug, Bajinobaštanske novine, Moj Kovin, Sedmica, Vesti, Novosadski nedeljnik, Građanin, Nezavistu, Bečejski mozaik, Kikindske novine, Timočke novine, Ibarske novosti, Pančevac, Bulevar, Somborske novine, · Parlament, Vojvodina, Srpska reč, Sloboda i Pobjeda.

i | Srbiji Alt IRC: |

hihi AC AMC a} |}

aj ko posegne za ovim represivnim POVRH) 180 da D7 ON o. emokroiskoj Srbiji i noslupi vladavina LUDU.

Jan ikadsufra u hRa{nn di

Ji OTICI: po diktotu režimu.

1 TI} OON OCH kožnjeni |CaPOi po! [10 u{i}| TALJ U 0 JJ m inlormis _

đ '| OI a OE su 29,354:000 dinara. 0dz || da _

Milan (Radojko) Nikolić, vojnik VJ: Rođen 19. marta 1978. u Prokuplju. Bio graničar strelac u sastavu 15. graničnog bataljona. Poginuo 4. aprila 1999. u rejonu Jadra kod Loznice.

Neven (Momir) Šljivić, vodnik prve klase policije. Rođen 8. marta 1961. u Beogradu. Bio zaposlen u SUP Beograda. Poginuo 30. aprila 1999. u selu Bajgora, opština Podujevo u Dorbi s albanskim terori-

stima. Porodica: sinovi Stefan i Nikola.

Savo (Mulutin) Erdeljan, stariji vodnik prve klase VJ. Rođen 6. marta 1961. u Zrenjaninu. U VJ bio u sastavu 549. motorizovane brigade. Poginuo 5. juna 1999. u rejonu sela Planeja, opština Prizren. Porodica: kćeri Aleksandra i Dragica.Odlikovan Ordenom Za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena.

Napomena: Podaci preuzeti iz knjige „Junaci otadžbine“ “

DOGODILO SE NADANAŠNJI / ___22.JUN 1994.

Crno devizno tržište oŽi-

zu 20 odsto), hamburška velo je i u Beogradu. Kao i u

slanina košta 4,91, dalma-

poslu su opet Siptari iz Francuske ulice. lako retko ko od preprodavaca izlazi na ulicu, u kafani „Stari Dunav“ opet Je moguće i kupiti i prodati stranu konvertibilnu valutu. Za jednu nemačku marku preprodavci su nudili 1,10 novih dinara, dok su istu valutu prodavali za 1,15 dinara.

Industrija mesa „Čoka“ . ponovo je snizila cene me| Snih prerađevina. Posle poJeftinjenja (u proseku je bli-

vreme inflacije prvi u ovom.

tisnka panečta 6,98, dimljena svinjska pečenica 8,5, a dimljeni vrat 8,20 dinara.

Kilogram šunki Je. 3,98 („kamp“0 do 8,90 || Stišnjena ) dinara. Viršle su 4,95 i 5,55, posebna francuska kobasica 4,56.

Dimljena rebra i pečene butkice su po 4,50, dimljene svinjske kosti po 1,76 dinara, dok su konzerve pašteta i

'narezaka, zavisno od težine

(100 ı 150 grama) od 0,65 do 0,98 dinara.

četvrtak, 22. jun 2000.

Izbeglice iz Hrvatske, BiH ı sa Kosova ponovo moneta za O

Prounanicima sati pineti i mali

Kragujevac - Da li će 18 kolektivnih izbegličkih centara u Kragujevcu u kojima je smešteno blizu 850 prognanika iz Divših jugoslovenskih republika ı sa Kosmeta, uskoro ostati ı bez - struje. Odgovor na pređašnju dilemu sigurno će se saznati u dogledno vreme, međutim, već sada se vidi da se izbeglice iz Hrvatske, Bosne i sa Kosova ponovo koriste kao moneta za potkusurivanje u politikantskim igrama i smicalicama. Onih koji su u najvećoj meri kumovali njihovom današnjem statusu prognanika.

Nedavno je na adresu Opštinskog štaba za prihvat i zbrinjavanje izbeglica koji u Kragujevcu deluje u okviru Direkcije za humanitarne poslove, čiji je osnivač Skupština grada iz Republičkog komesarijata za izbeglice stigao dopis u kojem se plaćanje električne energije u kolektivnim izbegličkim centrima „prebacuje“ na rečenu Direkciju, odnosno na gradsku Skupštinu. „saglasno članu 4 Ugovora o smeštaju i ishrani izbeglica, prognanih i raseljenih lica sa Kosova 1 Metohije, kao davalac usluga, obavezni ste da, pored ostalih, izmirujete i troškove električne energije, koja se u objektu utroši. S tim u vezi, obavezni ste da, počev od 1. maja 2000. godine, izmirujete troškove električne ener-

gije, Jer su l_ | beneficije, koje j odobravala TIEkno. distribucija Srbije“, piše u dopisu Republičkog komesarijata za izbeglice. Komentarišući ovaj dopis, polpredsednica kragujevačke gradske vlade, zadužene Za socijalnu politiku, dr Vesna PajevVIĆ najpre objašnjava da je Skupština grada još pre dve i po godine od Republičkog komesarijata za izbe-

Izbenlice sa Kosova i ilalje stižu

Prema informacijama iz gradske Direkcije za humani-

tarne poslove izbeglice sa Kosova i dalje stižu u Kraguje-

vac. Direktor Direkcije mr Ratko Jovanović kaže da poslednjih dana u Šumadiju stižu prognanici iz Kosovske

Mitrovice, Orahovca, Gnjilana, ali i ostalih mesta iz južne

pokrajine,

glice dobila usmenu informaciju da će problem plaćanja utrošene struje u kolektivnim izbegličkim centrima biti regulisan između Elektrodistribucije Srbije i srpske Vlade. „Uprkos ovome, u više navrata smo pokušavali da dobijemo i pismenu informaciju o tome kako i na koji način će biti regulisano

Sednica Saveznog ustavnog suda

Taktsa za izlazak iz

zemlje

Beograd - Odluka o plaćanju posebne takse prilikom izlaska iz zemlje, u saglasnosti je sa saveznim zakonima, Jer savezna država ima pravo da donese propise o posebnim prihodima budžeta, pa stoga inicijauva za ocenu saglasnosti odluke sa Ustavom SRJ ı saveznim zakonima, koju je pokrenuo Fond za razvoj demokratije, na jučerašnjoj sednici Saveznog ustavnog suda nije prihvaćena.

Na sednici je odlučeno da SG OVO DORIĆ Na inicijativa O oceni ustavnosti odluke NBJ o prebijanjima dugova sa bankama, a po osnovu već isplaćene stare devizne štednje, pripoji ranijem postupku. Naime, NBJ je odlukom od 30.4. prošle godine, sprovela prebijanje dugova sa poslovnim bankama po osnovu isplaćene stare devizne štednje, ali tako da se dug NBJ vrati u 10

ustavna

polugodišnjih rata, počev od 01.07.2002. godine. Dug bi bio Vruca! po KUursU O 12.12.1998. godine, a ne na dan same isplate, čime su banke usškraćene za deo sredstava. Pokrenut je postupak za ocenu ustavnosti člana 232. Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima, Zakona o radnim odnosima i Uredbe o prometu proizvoda pod posebnim uslovima, do će u predmetu Zakona o vanparničnom postupku, biti održana posebna sednica suda. Sud Je na istoj sednici, između ostalog, odbio inicijative O Oceni ustavnosti i zakonitosti Zakona o autorskom pravu (član 106), Zakona: o osnovama pen?ijskog ı invalidskog osiguranja (članovi 10 ı 13), te Zakona o izmenama zakona o porezu na dohodak građana. R.R.

Solkohanja oheležila novi Dan opštine

Sokobanja - Sokobanja je Juče prvi put, svačanom sednicom Skupštine opštine, obeležila novi Dan opštine 21. Jun. Umesto, kako kažu čelnici ove opštine, da obeležavamo bilo kakve takozvane ratne datume, opredelili smo se da za Dan opštine izaberemo 163.-godišnjicu dolaska prvog, pravog gosta sa turističkim vaučerom.

Pre tačno 163 godine, kako | vaučer, starešini Sreza

anjskog - gospodinu kapetanu Milovanu Jovanoviću upućeno Je sledeće pismo: „Po va-

šem odobrenju njegove svedosti najmilostivijeg gospodara i knjaza našeg, od 4-tm br. 2028 šalje g. zastavnika Lazarevića u Banju radi upotrebljavanja tople vode, te vojnopolicijska kancelarija preporučuje vašem. blagorodiju da mu nađete dobar ı čist stan, i da mu odredite uobičajeno sledovanje tj. po oke mesa i 1 oku hleba soli i po jednu sveću na dan; takođe preporučite pa tamošnjem g. doktoru Đo-

i da iz sredstava koje on za potrebno nađe lečenje bolesti njegove daje“. RR. ID.

plaćanje struje u izbegličkim centrima, ali nam Je uvek odgovarano da je to već dogovoreno između Bratislave Morine i Slobodana Babića, ondašnjeg direktora EPS“, priča Vesna Pajević.

Ona potom ističe da Je, u međuvremenu, odnosno od 14. juna prošle godine, u Kragujevcu značajno uvećan i

broj izbeglica 1 broj kolektivnih izbegličkih centara, čime je. dodatno otežana Ionako katastrofalna socijalno-ekonomska situacija u ovom gradu. „U takvoj situaciji stiže nam dopis da smo dužni da platimo dug od više od 826.000 dinara za struju utrošenu u izbegličkim kampovima. Skupština grada, međutim, ı da hoće ne može da izmiri taj dug, jer ta stavka u gradskom Dudžetu nije planirana. Gradska skupština pomaže izbeglicama u granicama sopstvenih mogućnosti, ali oni su ipak problem države“, ističe Vesna Hajevic Z RadOUGRODIĆ

FOTO: DANAS

Pšenicu nećemo ilati

Novi Sad - Predsednik Nezavisnog sindikata zemljoradnika

Srbije Đorđe Garabandić ocenio je da zemljoradnici neće prodata pšenicu državi već će je skloniti u ambare ili na tavane.

Garabandić je rekao da je „sramota vlasti to što se Još uvek ne zna otkupna cena pšenice“ i istakao zemljoradnici neće dozvoliti da vlast „i dalje živi na njihovim leđima“. On je naveo da će svoju pšenicu, 150 do 200 tona, „sadenuti u kupu na sred dvorišta, pa od onog što proklija ispeći votku, a od onoga sto ne proklija prodati privatnim nakupcima i privat-

nim mlinarima“. (Beta)

Novosadsko Udruženje boraca rata 1990. uputilo zahteve Vladi Srbije

Isplata zaostataka ili ulični pnotesi

Novi Sad- Udruženje boraca rata 1990. Novog Sada uputilo „je pismo predsedniku Vlade Republike Srbije Mirku Marjanoviću u kojem traži isplatu zaostalih novčanih prinadležnosti i upozorava da će, ukoliko Vlada ne ispuni zahteve boraca u roku od deset dana, početi ulični protest.

Novosadsko Udruženje boraca rata 1990. zahteva, između ostalog, da im se hitno isplate zaostale invalidnine kao ı sve ostale mesečne naknade, da se donese republički zakon radi poboljšanja zdravstvene zaštite boraca i invalida

i da se formira Ministarstvo za boračka pitanja zbog sveobuhvatnog rešavanja problema ratnih vojnih invalida, boraca ı članova porodica poginulih.

- Javno i glasno kažem da ćemo ukoliko Vlada ne ispuni naše zahteve svoja prava Uažiti na ulici. Ne bavimo se politikom tako da naš protest neće biti politički. Mi ćemo samo tražiti ono što nam pripada Jer nas Je ova država zaboravila, rekao Je predsednik Udruženja Nikola Mandić. Materijalna novčana pomoć Za nezaposlene invalide kasni čak 11 meseci. S: p

Simpo ponovo Šampion

Beograd - Kompanija Simpo, još jednom Je po mišljenju jugoslovenskih potrošača, osvojila priznanje „Svetionik 2000“ kao najbolja jugoslovenska firma, istaknuto je na jučerašnjoj dodeli priznanja, koju je po sedmi put organizovala Agencija Mark plan iz Pančeva. Simpo je, takođe, osvojio i zlatnu plaketu kao firma koja uživa svetski ugled. Za najuglednije jugofirme važe ı JAT, Bambi, Takovo ı Hemofarm, a od rukovodilaca poverenje potrošača zaslužuju Dragan Tomić (Simpo), Miodrag Babić (Hemofarm), Miroslav Miletić (Bambi) i Dragan Kostić (EPS). Anketa o kvalitetu jugoslovenskih firmi sprovedena je u 41 opštini, sa 1926 potrošača. RE