Domaći živinarski ljekar
112
сасвим модра, и ако балегање нпје јошт сасвпм водњпкасто, можеш спгуран битп; да ћеш ју излечпти. Предупредитп се може ова болест добром раном, ва.ваном негом, чистпм држањем п чистом водом; како ову болест ил’ у твом јату, пл’ у јату комшпнском впдиш, одма престани терати гуске на пашу, него ји код куће чувај у сувој стаји, где им два пута на дан суву сламу простири. За пиће им подај воду јечменицу (скувај јечма и ону воду оцеди, оставп да се олади,- пак јпм подај да пију), са пешто мало соли, а за јело наквашене зоби (овса). Подај им јошт u овај лек: у пра стучене стрешп 2 лота, „ „ „ бнбера 1 лот, „ „ „ горчнце % лота, „ „ „ слезове жиле 1 квпнтл. (За дућан ил апотеку: gepulverten Weinstein 2 Loth, „ Pfeffer 1 „ „ Enziamvurzel */ 2 Loth, „ Altheeivurzel 1 Quentehen.) све ово добро измешај, и подај овако: Направи од црна брашна обцчне подеб.ве резанце, у сваки резанац замесп за болесну гуску добар вр’ ножа горњега пра, а за остале половину тога пра, сваки дан изјутра и с’ вечера подај обо.вегој гуски по један резанац; ако болест четвртог дана попусти, онда до седмога дана само по једап резанац на дан подај. Месо од овако оболеле гуске је човеку шкодљиво, зато нетреба гуску клати, нп месо јој јестн, докле год не оздрави.