Džuboks magazin

Čujte ih, svakako!

„Monday, monday” (Ponedeljak) Mama’s and Papa’s Ako bismo u mnoštvu novih grupa tražili najveće otkriće ove sezone, onda su to Mišela Džiliam, Kas Eliot, Džon Filips i Deni Doerti, odskora poznati kao Mama’s and Papa’s. Kompozicija, o kojoj je reč drug! im je hit. Utoliko vise iznenaduju jer je bolja od „Kalifornija sanja” (Califor nia dreamin’). Obične, akustične gitare, vanredno smenjivanje ženskih i muških vokala. Jedan od snimaka godine! * • ♦ „Mon credo” (Moje verovanje) Mireille Mathieu Nazivaju je naslednicom Edit Piaf, ali рге bi se moglo reći da je boju glasa nasledila od nje, a po intenzitetu glasa ravna Milvi. Pravo otkro venje francuske šansone, Mirej Matje je interpretator, čije pevanje ne poznaje granice. Kompozicija „Moje verovanje” je izvedena uz pratnju gudaea i klavira. TJ stilu italijanske kancone, sa praskavim zvukom bas gitare, pođseća i na „Pariskog vrap ca” i na Milvu, a ipak je autentično i, neosporno, virtuozno. * * si: Sloop John B Beach boys Posle jedne pesmice, kao što je „Bar baran Ann”, koja nije sadržala ništa, izuzev ritma Bič bojs se prikazuju u starom sjaju. Uklapajući se donekle u Fil Spektorov način aranžiranja (producenta ansambla „Chry stals” i „Ronnettes”) nanovo fasciniraju falsetima i glasovnim harmonijama. Najbolje ostvarenje Bič bojsa poslednje godinu-dve! * « # „Nothing comes easy” (Ništa ne dolazi polako) Sandi Show Laganije nego do sada, manje nagla sen bosa-nova ritam, vise gudaea doveli su do izvrsnog snimka, u svakom pogledu.

Da li znate

Neobicna ponuda >

ф U Londonu је lord Norvič vodio dužl razgovor sa Polom Makartnijem. Mladl lord je hteo da pridobije Bitlse za svoju ideju da oni komponuju jednu pravu simfoniju za veliki orkestar. On je želeo tako i da sanira finansijsko stanje Londonske filharmonije, pa je zajedno sa administrativnim predsednikom orkestra došao na misao da Makartni i Lenon, uz saradnju kompozitora Ričarda GodniBeneta napišu simfoniju. Ali ovaj pokušaj nije uspeo, Jer su Bitlsi odgovorili da su sad suviše zauzeti i da do 1967. gođine neće moći ništa da komponuju. Na slid Pol Makartni

ко ii lan fera v • Noyoafirmisani francuski pevačautor Žan Fera je rođen 26. decembra 1930. u Vokresonu. I njegove pesme su neka vrsta protestnih pesama. Komponuje još od 1954. i peva uz gitaru. Imao je dosta uspeha po kabareima, a prvu ploču je snimio još 1961. godine. Smatraju ga jednim od najreprezentativnijih branioca dobre savremene francuske pesme. Najveći i najaktuelniji uspeh mu je snimak „Potemkin”.

BRZI BIL A • Na koncertu Ruling stounsa u Parizu neko je iz publike bacio dimnu bombu. Srećom Bil Vajmen je uspeo da je ukloni pre no što se aktivirala. NOVA PIOČA OIEKI VILSOMA ф Džeki Vilson, koji je pre no što je postao hit pevac pevao u horn Metropoliten opere, snimio je posle duže pauze novu ploču. Kornpozicija nosi naziv „Veliki čovek plaCe”. Pesma sadrži sve karakteristike dobre duhovne pesme i pruža priliku ovom izvrsnom pevaču erne puti da njegov glas dode do punog izražaja.

džuboKsl ■HHmagazin |

18