Džuboks magazin

UVODNIK

UMNOGIM oblastima dništvenog života zabeležili smo ekspanziju u posleratnom razvoju. Investirali smo sredstva i kadrove i zabelciili zavidne rezultate na mnogim poljima. Samo je nekako zabavni život ostao po strani. Zabava nije smatrarva dovoljno vrednom da bi se za nju vaspitali posebni kadrovi. Zabavljač kao zanimanje zvučalo je neozbiljno! Tako smo i zabavu počeli da uvozimo. Zabavljaju nas inostrani luna parkovi, cirkusi, artisti... Kada su u pitanju mladi trehalo bi da problema zabave nema, zar ne?

A tu se problem javlja u dvostrukom vidu? S jedne strane čudnovata pasivnost mlade generacije koja zeti da hude zabavljana, a sama č ini vrlo malo na sadržajnom organizovanju svog slohodnog vremena. S druge strane, niko se ne smatra poz vanim da obezbedi materijalnu bazu za korisnu zahavu mladih. Za domove omladine uglavnom nema para ali se zato troše stotine miliona za adaptacije kafana u „nacinalnom stilu”, gde se garantuje odlična zabava starijima. Računica je jasna: visoka konsurnacija i gosti sa puno para brzo vratiti ulozeni novae. Dom omladine Hi neki omladinski klub ne poslujp po tom principu pa se i takva ulaganja smatraju nerentabilnim. Ne smatraju se rentabilnim ni golobradi gosti koji su u stanjn da sede

satima, a ргг tom poptju samo jedan voćni sok. Otuda je ,i potekla hajka na ferijalce i slične organizaсгје. Za mlade je sve manje mesta u poznatim letovalištima. Ekonomski nesamostalno lice se ne maze smatrati pozeljnim gostom. Pa šta onda ostaje mladima fcoji nemaju dovoljno veliki dieparac da bt mogli da posećuju mesta. na kojima se zabavljaju stariji? Pa, eto, dovijaju se nekako. Otuda i tolika poplava pevača i gitarista. Zabavlja ju se kako znaju. VIS-ovi su postali organizatori i nosioci zabave mladih. Ako ta zabava nije nekad kimlitetna nistt oni krivi. A ko je kriv?! Izgleda niko! Jer, ako nikog ne interesuje kako se zabavljaju mladi onda niko j ne može biti kriv, za r net?

Nikola KARAKLAJIC

đžuboKs д—maqazm

Uređuje: NIKOLA KARAKLAJIĆ

IZDAJE NIP „DUGA", BEOGRAD VLAJKOVICEVA «, TEL.: 335-961. ZIRO RACUM KOD BANKE BROJ 601-1-1692, GLAVNI I ODGOVORNI UREDNIK Dr SAVA POPOVIC, STAMPA NOVA MAKEDONIJA” SKOPJE, KORICE BGZ BEOGRAD. ■ PRETPLATA, ZA ZEMLJU: GODIgNJA 18. N. DIN.: 1800 STARIH DINARA; POLUGODISNJA 9 N. DIN. TJ. 900 STARIH DINARA; TROMESECNA 4,50 N. DIN. TJ. 450 STARIH DINARA. ZA INOSTHANSTVO: GODIgNJA 24 N. DIN. NARA; POLUGODIgNJA 12 N. DIN. TJ. 1200 STARIH DINARA; TROMESECNA 6 N. DIN TJ. 600 STARIH DINARA.