Ekonomist

уговорним странама створе могућност, да набаве у границама оне друге уговорнице робу која им је потребна, а чији је извоз иначе био забрањен. Аустрија и Чехословачка потребовале су храну и сировине, — и пошто је извоз ове робе из наше Краљевине био забрањен, оне су се постарале, да путем уговора обезбеде набавку извесних контингената ове робе. Наша Краљевина осећала је тада оскудицу у угљу, гвожђу и још неким фабрикатима, — и она, путем уговора, ствара себи могућност куповине те робе на аустријским и чехословачким пијацама.

То је био циљ и садржина компензационих уговора. Као што се види, они воде бригу само о увозу те робе; извоз не долази у њихово старање. Ради потпуности додаћемо још толико, да је за аустриске компензационе уговоре била од значаја још и та чињеница, што још није било извршено наше валутно оцепљење од Аустрије. Услед овога постојала је опасност, да се, као резултат извоза робе, јави јак прилив аустриских круна, које би се доцније путем размене, претвориле у домаћи папирни новац; и да би се ова опасност отклонила, аустриски компензациони уговор ствара један компликован систем који је имао за циљ, да омогући међународну размену добара путем трампе робе за робу, а без употребе новца.

За врло кратко време (непуне две године) компензациони уговори одиграли су своју улогу. Проблем исхране и обнове губи своју акутност; брига и тешкоћа да се набави потребна роба бивала је, из дана у дан, све мања; томе на супрот појављује се, у свима државама, брига и тешкоћа да се пронађу повољне пијаце за продају домаћих продуката. Уз ову бригу долазе убрзо и валутне недаће т.ј. појава ажије која у појачаном извозу гледа најјачи лек.

У вези са овим, наша Краљевина напушта режим компензационих уговора, и на место њих закључује у току 1922 и 1923 године обичне трговинске уговоре са Аустријом, ЧехоСловачком, Немачком и Пољском, који су уговори имали за циљ да створе повољне услове за пласман наше робе на пијацама именованих држава.

Да ли су ти уговори одговорили горе истакнутом циљуг

На ово питање може се без резерве дати негативан одговор. Ти уговори нису дали жељени резултат, а главни