Ekonomist

29

(сем ових занатлија, средњевековно је село морало имати и ужара (споменици помињу оглакк, а градили су се и конопци, поводци и Т. Д.), и костретара, позније "названих мутавима зато што су у општење у занатским круговима увели мутавски језик (споменици помињу покрокацк, а градиле су се и друге израде од кострети), и шесача камена, каменорезаца не само за потребе грађевина, већ и за надгробне споменике, и т. д. Детаљним испитивањем би се списак селских средњевековних занатлија имао знатно попунити.

Увећавању броја занатлија по селима ишли су на руку и сами феудални поседници не само зато што су припремали разноврсне израде потребне газдинствима самих феудалних господара (владалаца, манастира и властеле), већ и ради тога: да би, како је једном већ речено, и меропхе снабдевали и савршенијим техничким оруђима и другим потребама, те им с једне стране ослободили време за ратарски рада с друге — савршенијим оруђима допринели повећању жетве, од које. су и феудални поседници увећавали своје дохотке. |

Разуме се, број занатлија се није могао увећавати без икакве мере; умножавању њиховом је постављана извесна граница, да се не би осетно умањио број оних себара, који обрађују земљу. Зато је и постојао пропис: Оџ ковмк AMERO СЕМЕ KoH AMES мапбторк, ако име имати много СКШОКН, IG AMIR оТА ПИХА па отчиик мкетк да оставе, а нинн да соу равотиицма. 7) У другом законском споменику се то исто прописује: И оу когемк лебо село где се манстофие обрктау, "Pepe Će разроде MP. кома .4. синокЕ, да остане IG,A\,lIh. па мћетК, а остали да постоупе оу соколнике. Чко ди си оуалови узети BEMAIG одЕ МКропкшке BEMAIG, а сик да посторпи оу мМКропхе.“)

Мајстори су, да би се задржавали на послу потребном феудалним газдинствима и поседничким интересима феудалних господара, мада су иначе чинили један себарски ред, ипак ослобођавани извесних обавеза меропашких и стављани у исти ред, у који сокалници, Од виноградског посла и ко сидбе нису ослобођавани: #1 киноградк Ксдкк да копа, но поп, и дигакв, И строкА, H EcadlM манстори:е, ко н преки равотинци.

ги •) Ст. Новаковић: Законски споменици српских држава средњега века, 627 и 657.