Ekonomist

36

жавали извоз, — настао је метеж, иза којег је настало нужно диференцовање и селекција: оно што је било солидно и сази. дано на здравим темељима остало је, а друго је пало жртвом кризе.

И наша је привреда после рата имала нагао развој те је показала такав ступањ експанзије, који данас није у складу с нашим новчаним приликама, па се и код нас опажају знаци споменутог процеса. Зло је то веће, што су неке државе већ. пребродиле кризу, те се јављају као конкуренти нашем дрвету у моменту, када је криза код нас тако рећи још у првом почетку. МИ сад настаје питање: има ли се држава умешати у тај процес и олакшати болеснику стање или га треба препустити сама себи, да се селекција врши нормалним путем према јакости и нарави самог болесника»

Познато је да је наша шумска индустрија најјача и по броју и капиталу, да цела шумска привреда запослује огроман број мануалног и интелектуалног радништва те у нашој трговачкој биланси, као што је већ споменуто, игра врло важну улогу. Ако још к тому додамо њезину важност с гледишта државних финансија, која се очитује у њезиној порезној снази, у приходима од непосредних пореза и у буџету Министарства Шума и Рудника — онда ћемо доћи до осведочења, да интереси економске, социјалне и финансијске природе императивно налажу државној власти, да се озбиљно забави проблемом кризе у шумској привреди и да енергично интервенише штитећи тако самог болесника као и оне јавне интересе, што су у тесној вези с овом граном наше привреде.

То ћемо учинити тим прије, што суи друге државе интервенисале у овом случају, па смо у прилици, да проучимо и просудимо мере, које су онде подузимане.

Да дођемо до убеђења, које су мере потребне, морамо анализирати поједине фазе шумске продукције, истражујући колико је на њих упливисала ова криза и које су јој главне компоненте.

Циљ је сваке људске делатности, да са што мањим трошковима постигне што већи ефекат, што већи чисти добитак. Посматрајући с те тачке гледишта шумску продукцију те сврставши све факторе ове продукције видимо, да је главни фактор чистог добитка шржна цена. Она је у главном