Ekonomist

38

кроз полдруг године, које време протиче од елсплоатације сировине па до уновчења прерађевине. У много повољнијој ситуацији у погледу множине капитала налазе се оне шумске индустрије, код којих је проведена раздиоба ових послова, те сам власник шуме врши њихово отварање и добивање дрвета, а шумска индустрија ограничује свој рад само на прераду сировина, одн. врши уновчење прерађеног материјала. Те индустрије раде с далеко мањим капиталом и улажу га у сировине на много краће време. Такове индустрије превлађују у Словенији, Горском Котару и у шумама приватног поседа.

Државе, код којих је ово раздељење послова већ одавна проведено, могле су изаћи у сусрет својој шумској индустрији и оним мерама, које су код нас, барем за сада, непроведиве. Тако је пр. Ч. С. Р. у Словачкој за време највеће кризе своје шумске индустрије узела у пуни погон све државне пилане и на њима упослила све оне раднике, што су отпуштени с приватних пилана услед редукције погона. Ову социјалну мисију могла је држава вршити и уз цену материјалног губитка, јер јој то налажу социјални обзири, а приватник не може тога чинити без материјалне пропасти. Тамошње шумске индустрије, купујући већином израђене : из шуме извежене трупце, могле су претурити кризу уз мање жртве, јер је био у ту сврху потребан и мањи капштал и на краће време.

Баш обзиром на ову кризу и на потребе капитала неразумљив је анимозитет наше шумске индустрије према таком начину искоришћавања шума, код којег би власник шуме преузео на себе највећи део оних послова, који условљавају велике капитале за отварање шума и који је начин недавно покренут са стране наших шумара.

Пуштајући за сада по страни ово питање долазимо до осведочења, да општи интерес захтева искоришћење потпуног капацитета наших шумских предузећа, у коју сврху су им пошребни велики капитали за наставак започетих инвестиција у сврху даљнег отварања шума.

Гледе обршног капитала знамо, да његов главни део иде у продукционе трошкове, који су у тесној вези с општом скупоћом. Познато је, да упоредо с порастом динара није