Ekonomist

47

Министарство Шума и Рудника је иначе приправно, да и сада као и у будуће подупре све праведне захтеве шум. индустрије, који засецају у друге ресоре.

Ад. 4.

Ту долазе у обзир разна питања, покренута од неких индустријских корпорација, која питања нису била обухваћена - програмом ове конференције а која би исто могла знатно утицати на ублажење кризе, када би се уклониле отеготне околности које она садржавају за шумску индустрију. Ту је пштање експлоашације шума под аграрном реформом, питање пореза, осигурања радника, реорганизација и упрошћење сшатистике, нарочито за спољну трговину, креирање спецпалних стручњака за експортну трговину шум. продуката код конзулата у важнијим трг. центрима и слично, што би могло доћи према расположивом времену и на дневни ред ове конференције, а свакако ће бити предметом пажње Министарства Шума и Рудника, које ће се залагати, да се и те запреке што прије уклоне.

Наводећи тако све препреке, што стоје на путу правилном функционисању наше шумске индустрије и трговине, те стоје изван дохвата њезиног, не можемо завршити овај реферат, а да барем не споменемо и оне факторе, који су у рукама саме индустрије и који би фактори били у стању такођер ублажити кризу, кад би се уважили. Ту је у првом реду питање усавршења прераде материјала према захтевима пијаца, реорганизација управе у правцу модерног пословања у економисању с временом, штедња у погледу инвестиција за градње, производња оних аршикала који се данас много траже, а на жалост се увозе у већој количини и 7. Д.. У овом последњем погледу могли бисмо упозорити само на статистику спољне трговине за годину 1928, у којој увоз свих шумских продуката заузима огромну своту од 160,000.000 динара. Међу увезеним артиклима имаде и такових, који би се крај обиља наших шума с врло мало инвестиција могли производити и у нашој држави. Спомињемо само аршијину масу, која се у тој години увезла у висини од 14,000.000_ динара. акопрем би се могла у четињавим шумама добивати на врло примитиван и јефтин начин путем малих поточних млинова, какови постоје у великој мери н. п. у Словачкој, Алпама и тд