Ekonomist

630

стекао потребно разумевање шта је добра стока, сточарство Бе постати његова најважнија привредна грана, према којој ће се његово целокупно газдовање управљати. Нарочито у одгајивању он ће бити у особито бољем положају према великопоседнику. Никада се овај, са својом плаћеном радном снагом и сталним надзором у стаји, неће моћи са њим мерити. Јер

властити рад и надзор. газди важнији је у стаји него на њиви,

по оној народној: „Господареве очи коња гоје.“

Малопоседник има више смисла за ону благодарну утакмицу, којом је стално гоњен да не изостане са бољом стоком иза свога суседа. У моћном сточарству он види право богатство. У Шумадији богаство цене не по величини имања, већ по броју стоке. Сам избор усева на имању малопоседника: детелина, сточна репа, сачма итд. показује, да је за њега сточарство важнија грана од свих осталих.

Уопште из свију досада објављених испитивања вршених у низу година у Немачкој, утврђено је: да су мали поседи богатији стоком. Као даљи закључак постоји: уколико је Посед мањи у толико је стоком богатији, ушолико је јача производња ђудрета, утолико је иншезивнији промет машерија измећу земље, биљке и стоке, и у толико је већа произведена вредност масе.

Напослетку да кажемо коју речи о продуктивним гранама, названим „мале културе,“ које су најчешће заступне малим поседима.

Због тешкоћа око обрачунавања често се „мале културе“ приликом упоређивања приноса, не узимају у обзир. Међутим значај њихов за стварање вредности није мали. Улога, коју игра нпр. живинарство на малим имањима врло је знатна. Сума вредности, представљена у јајима и месу, иде у милијарде. У билансу наше извозне трговине живинарство заузима треће место. У мале, али врло приходне, културе спада и пчеларство, које “само на малим поседима пружа максимум користи.

Исти привредни значај имају и мале биљне кулшуре. На првом месту воћарсшво. Развијено воћарство је ознака малих поседа. Док се на великим поседима воће гаји само у спахијиној башти, а салаши и пустаре, где чивчије и послуга живи, стоје голи и пусти, дотле су мали поседи на