Ekonomist

нам показује на један благонаклони начин како је цела наша изложба могла изгледати у очима страног света и који је главни утисак тај свет добијао на њој или односно са ње о организацији и институцијама нашег уметничко-занатског рада и о главним центрима и обиму наше декоративно-уметничке радиности. А.

655

НАПОМЕНА

Овај број „Економиста“ излази са знатним закашњењем. Ради обавештења читаоцима и претплатницима напомињемо да је то наступило једино из околности, што је Уредништво, с 06зиром на примљене обимније рукописе и расправе, најпре намеравало да изда двоброј за август и септембар, па је

| затим у току овога месеца накнадно

изменило ту своју намеру.

НОВЕ КЊИГЕ

Табеле за раднички порез.

У смислу чл. 56. Закона о буџетским дванаестинама за месец април—јули 1925 год., који је обнародован у Службеним Новинама од 1. априла т. г., имају сви телесни радници односно раднице без обзира на природу посла који раде, а који примају зараду од приватних лица или установа, платити држави почев од 1. априла т. г. у име тога пореза 2, од зараде, а сем тога пореза 30%, у име ванредног приреза, те инвалидски порез и коморски прирез, а послодавци уплаћују тај порез за своје раднике. |

Како је то у великом броју разноврсних пореза у нашему систему непосредног пореза и опорезивања једно за поједине дијелове наше државе посве ново оптерећење, потребно је да се!

благовремено сви интересенти у ту сврху тачно упуте. |

Ова околност изазвала је потребу, | да се што пре изда потребни приручник, који ће крај свих упута приказати и табеларно колико према појединој днев- | ној заради отпада на тај раднички порез | са свим прирезима, које укључује установа споменутога чл. 56.

Ових дана издаће г.г. Др. Б. Боциап и Др. Л. Поли такав приручник под

насловом „Табеле за раднички порез“, који ће приручник садржати све потребно тако, да ће сваки послодавац знати, колико ће требати од зараде устезати и за радника плаћати.

Књига ће осим тачнога упуства садржати око 120 табела. Цена је књизи 40 динара а наручује се код издавача, Загреб, Прилаз 171.

Zakon o Osiguranju Radnika od 14. maja1922.godine sa objašnjenjem od Dr. Vilima Helebranta. Zagreb. Naklada Središnog Ureda za Osiguranje Radnika, 1925.

Закон о осигурању радника од 14, маја 1922 године спада — поред Закона о Таксама — у број оних законских

| прописа, који највише тангирају инте| ресе ниших привредних кругова и најду-

бље засецају у њихов свакодневни живот.

Има 125.897 послодаваца који треба да се равнају по томе Закону: да пријављују свакога радника, који ступа у посао, да га одјављују приликом престанка службе, да издају потребне потврде оболелим радницима, да пријављују несрећне случајеве у послу да пријављују све промене у послу, које могу да утичу на опасност посла. Најзад, послодавци плаћају приносе (200