Ekonomist

209

povoljno, pa da treba sve poduzeti da se fo pokriće bolje osjegura budući da je to preduvjet za aspješnu valutnu reformu.

Za poboljšanje pokrića naših novčanica ostaju nam dva puta: smanjenje opticaja, da bi novčanice koje ostaju u prometu bile percentualno bolje pokrivene, ili povećanje podloge, nabavkom većih količina zlata i stranih platežnin sredstava. Koliko kod jednog toliko ı kod drugog slučaja, pružaju se opet po dvije varijante lako da za poboljšanje pokrića imamo nekoliko načina, pa je red ispitati koji način najbolje odgovara našim prilikama i koji se dade najlakše provesti.

Padne li odluka da se poboljšanje pokrića imade provesti smanjivanjem oplicaja onda i tu imamo dva načina: jedno faktično .· smanjivanje opticaja i jedno, skoro bi rekli, fingirano smanjenje. Politikom devalvacije dade se postignuti izvjesan uspeh, nu fa politika ima za posljedicu podizanje vrijednosti dinara što opet loše đjeluje na izvoz kao i na opću privrednu djelatnost. U ove posljednje tri do četiri gođine, mi stalno govorimo o politici deijacije premda o pravoj deflaciji teško da se može i spominjati. Narodna Banka, doduše ređucirala je eskomptni kredit za nekoliko stotina milijona dinara, nu ta redukcija nije imala za posljedicu i smanjenje opticaja budući da su usljed kupovanja deviza za račun države došli u opticaj stotine milijona dinara.

Intezivna politika deflacije a lime i poboljšanja pokrića našega opticaja dala bi se provesti u širokom opsegu jedino kad bi država povratila glavni dio duga [što ga ima prema Narodnoj Вапс. Eskompt iznaša tek nešto preko jedne milijarde dinara, daleko manje nego što su legitimne potrebe naše privrede za kreditom emisijone banke, pa tu se, bez velike štete po privredni razvitak ne da mnogo ređucirati.

7

Da bi država bila u stanju povratiti svoje dugovanje pa makar i za nekoliko stotina milijona dinara, teško je vjerovati. Obzirom na stanje naših financija moramo biti zadovoljni ako se država više ne zadužuje kod Narodne Banke i ne možemo осеkivati da bi država za nekoliko godina bila u stanju da počme sa iptezivnijim povraćanjem svoga dugovanja koje iznaša oko četiri i po milijarde dinara, dakle oko “|, čitavoga opticaja. Jedino kad bi uspjelo državi da dobije jedan veći zajam u inozemstvu i kad bi se iznos koji bi se dobio realizacijom ovoga zajma upotrijebio za otplatu toga duga, moglo bi se znatno smanjiti sami dug a

EKOHOMHCT 14