Ekonomist

228

много осећале, једно због тога, што је наш извоз био много мањи, а друго и због тога, што је у државама где се наша роба извози, владала велика оскудица у тој врсти робе, те је иста налазила лако прођу на дотичним пијацама.

Данас су се прилике јако измениле: понуда робе на пијаци постала је већа, заштита против увоза стране робе постала је свуда јача, — и услед тога и потреба да се путем трговинских уговора, и то путем трговинских тарифних уговора, створе повољни услови за продају робе у иностранству.

Уз овај долази још један веома јак разлог, који неминовно захтева, да се трговински односи са Иностранством што пре регулишу. После рата клаузула највећег повлашћења добија, у практичној примени, много уже тумачење од предратног тумачења. Неке државе, а специјално оне које узимају најјачег учешћа у нашем извозу (Аустрија, Чехословачка) нашле су пута и начина (помоћу увозних дозвола, царинских контингената) да суже домашај највећег повлашћена, и да из њега искључе многе и многе повластице. Благодарећи том уском тумачењу наша роба долази често пута на светске пијаце под неповољнијим условима од робе наших конкурената.

Сви ови разлози скупа императивно захтевају, да се напусти онај став резервисаности — који се данас једначи са немарношћу — и да се приступи закључењу нових, односно ревизији старих трговинских уговора.

Друго је питање озакоњење наше царинске тарифе, уз измене и допуне које се имају у њу унети, — или приликом њеног претреса у Народној Скупштини, или доцније, по 32кључењу трговинских уговора.

Наша нова царинска тарифа, која је, после дугог и предугог чекања, уведена у живот јуна месеца прошле године, била је од првог дана предмет врло оштре критике: и у дневним листовима, и на конференцијама појединих привредних кругова, и од стране појединих Министарстава, критиковане су пројектоване царинске стопе (неке због своје висине, друге опет као сувише ниске).

Без намере да овде улазимо у оцену саме царинске тарифе, сматрамо за потребно да изнесемо, у неколико речи, импресију која се добија разгледајући рад скупштинског финансијског одбора на пројекту нове царинске тарифе.