Ekonomist

473

између нас и Краљевине Италије, има повише одредаба, које ће, бојимо се, ограничавати нашу слободу у овом питању. Према томе морамо изразити жељу, да се такве обавезе што пре укину. M. T.

Наши трговински односи са Грчком.

А) Трговинска статистика.

Упознавање промета између наше земље и Грчке мора се засновати на статистикама спољне трговине које нам стоје на расположењу. Трговинске статистике наше Краљевине и Грчке имају, дакле, служити као основ целога нашег рада, Зато је неопходно потребно критички расмотрити те статистике и одредити им праву вредност, како не бисмо, базирајући рад на погрешним подацима, дошли до погрешних закључака. Ми ћемо овде изложити:

1) Статистику о нашем извозу стоке,

2) Статистику о извозу мртвог брута,

3) Податке о нашем увозу,

4) Грчку трг. статистику у опште, и

5) Податке о промету преко Солуна

Ji

Позната је ствар да се статистике спољне трговине не само у земљама на Балкану и Леванту, него и у државама где је статистичка служба одлично организована, не подударају ни у погледу нотиране вредности ни у погледу количине. Узроци разлика, већих или мањих, које се стално појављују у статистичким извештајима разних земаља довољно су познати, и ми их овде нећемо излагати. Оно што ми желимо овде истаћи, то је карактеристична појава изузетно великих, огромних и невероватних разлика које се стално запажају у у званичним статистичким податцима између наше земље и Грчке.

Узећемо за пример статистике из 1924 године, пошто још нису објављени детаљни податци из 1925 године ни код нас ни у Грчкој. По нашој статистици, ми смо 1924 године

EKOHOMHCT 91