Ekonomist

790

Компарација разних модалитета једног феномена врши се према времену. Сталност односа мушке и женске деце у рођењима, развијање стаса према добу, осцилације рада у банкама према сезони, и т. д. -

Други елеменат компарације је представљен простором. Н. пл. приликом проучавања криминалитета у појединим вемљама мора се водити рачун о утицају коју врши средина на човека, т. ј. о утицају климе, тла, историје, о режиму политичкоекономском, административном, и. т. д.

Трећи елеменат представљен је масом, која је у статистици фактор од капиталне важности. Само, када је реч о маси, мора се водити рачуна о нарочитим врстама -маса, које служе за компарацију.

Н.п. треба упоредити бројне податке о смртности у две земље. Упоређивање апсолутних бројева не може нам дати пдеј у о јачини смртности, а циљ је прибирању бројних података да нас обавести о тенденцији — опадању или повећавању — једног феномена.

Стога се мора прибећи т. 8. релативним бројевима (одређен, обично са 1.00,1.000, 10.000 п т. д.), како би се дошло до представе односа која нам омогућава компарацију п закључак. Дакле апсолутни бројеви морају се прерадити у релативне.

Четврти елемент компарације представљен је: нормалом. »Мерити то значи упоређивати две количине«... »пи то не само упоређивати их већ тражити колико се пута једна салржава у другој Ми можемо рећи п обрнуто: упоређивати вначи мерити. Али упоређивање и мерење предпостављају да је једна од количина константна, да не варира, да је у напред позната и одређена другим речима, карактер те количине мора бити перманентан и универсалан. Та количина зове се јединицом мере и свака мера — за дужину, тежину пи течност — има своју одређену јединицу (метар, килограм, литар, ит. д.). И статистичка мера има своју јединицу и то је »нормала« То је онај број који служи за јединицу мере, т.ј. испод кога пили изнад кога се сматра да је феномен претрпео измене о којима се мора водити рачуна. До овога броја долави се дугим низом опсервација. Мако је готово немогуће или бар врло тешко прописати општа правила, која треба да служе у свима случајевима интерпретације, ипак су научници успели да дођу до извесног броја