Ekonomist

798

вања ; m Tpeha : nimo Hije T0TpeOHo mosHasBa”rı екстремне чланове ако је познат њихов број и ако се зна да они не прелазе извесне. границе. Т. ј. ако серија има непаран број чланова, довољно је одвојити горе и доле подједнак број чланова, члан, који се налази у средини је медијана. Ако серија има паран број чланова, медијана се налази између две једнаке групе, које деле серију ; ако су вредности тих двеју група неједнаке, треба обрачунати њихову средину и та је средина медијана.

Метода Indez Митђет=-а за обрачунавања вредноста новца. Поред осталих функција, новац служи за меру вредности. Према. новцу упоређујемо п изражавамо остале вредности. У тој својој функцији новац је идентичан осталим мерама: метру, килограму, литру. Од ових се пак разликује својом несталношћу. И друге мере метар, килограм, литар, и т. д. — подлеже извесним варијацијама; најбољи је докав Ba то »контрола мера«, којој је задатак да констатује и коригира намерне и ненамерне промене које наступају у тим мерама, упоређујући их са »прамерама« (врло прецизним инструментима). Само ове варијације нису у тој мери јаке п нагле као код новца, нарочито папирног. Како цена није ништа друго до однос двеју вредности, т. ј. вредности новца с једне стране п вредности робе (артикла) с друге стране, то је лако схватљиво, да уколико се мења једна вредност, у толико ће WM тај однос бити измењен. Другим речима цена стоји у обрнутој пропорцији са вредношћу новца или вредношћу артикла. У колико је вредност новца већа у толико га треба мање дати и обратно, у колико вредност новца је мања, у толико га треба више дати. Целокупан економски живот окреће се око цена, према томе схватљива је корист, потреба п нужност обрачунавања варјација, којима подлежи вредност новца. Та обрачунавања врше се Таех Мишпђег-има, »бројевима индиције, показивачима«. Обрачунавање тих пдех Митђегз-а

доста је компликован посао.

Index ХМипшђегз-и са техничке тачке гледишта су примена средина. Са ове тачке гледишта Тадех Мштђегз-и пмају два значења, једно шире, друге уже.

У ширем смислу речи они значе примену процентуалне методе, у којој су један број или серија бројева представљени пропорционалним бројевима упоређеним са једном количином. узетом за базу упоређења.