Ekonomist

ЧЛАНЦИ

Старост наших еснафа

Еснафи су наши врло стари; примљени су, међутим, из Византије, па су, у терминологији својој, сачували чак и трагове грчке.

То се може потврдити чак и извесним одредбама Законика Стефана Душана. Тако на пример, чл. 152. вели: Како нетђ билђ законђ од дбда царства ми од светаго крала средиимђ лодем противу ихђ дроужима,.. да соу поротници“ Средњи људи су, међутим, били занатлије, трговци, грађани.

То се још даље утврђује, чл. 153., који вели : ИновђрцбмБ и трговцем поротци половина Срббблђ, а половина нетхр дроужинђ, по закону светого кралз“ 3

Интересна је ствар да су оба прописа узета из закона светога краља, т. ј. краља Милутина, који је много установа узео из Византије, па и пропис о еснафима.

Још је интересније да се еснафи овде називају друмсинама. А значајно је, међутим, да су зидарске групе, које заједнички иду у друге крајеве ради тражења посла п ради рада, и до данас задржале назив друмсине негде п тајфе.“ Чак их и Деловодни протокол Карађорђев назива друством.

Што се, међутим, термин Дроужина у Душановом Законику употребљава још и за пронијарске синове, чак и за себре, не треба ни у колико да нас доводи у забуну : Душанов Законик је до нас дошао у 20 равновресних преписа, а не у оригиналу, па је у преписима било и тразнословија, п Оругаче терминологије, често пута доста чудне. Али је важно, ипак, да су држсине поменуте, облигатно, код средњиг људи (у данашњој терминологији : еснафлија) п код шноверских трговаца.

У Ст, Новаковић: Лонџа, тодишњица Николе Чупића, књ. 9. 2 Ст, Новаковић: Законик Стефана Душана, стр. 119. 8 Ст. Новаковић; Законик Стефана Душана. 120

а Ј. Х. Васиљевић у Јуоженој Старој Pi P. Т. Николић у Крајишту и Власини, В. М. Николић у Из Луоженице и Нишаве. ит. д.