Ekonomist

178

номског ропства које је спутавало његову радну и продуктивну способност, пречило му напредак и развитак и држало га вечито зависним од воље господара земље. Краљевина С Х С несумњиво решила је аграрни проблем у Босни пи Херцеговини, а у другим крајевима исто тако земља је прешла у руке сељака и он је сада обрађује. Питање оштете власника, господара земље у Далмамацији и Јужној Србији решено је само привремено, давањем т. вв. привремене ренте, а у северним крајевима само плаћањем закупа великим поседницима, досадашњим власницима земље. Ово питање, владе Краљевине С Х С нису се упустиле у коначно решавање у првом реду због финансијских потешкоћа. Краљевина С Х С трошила је из својих сопствених буџетских средстава велике суме за извођење аграрне реформе, чак је и суме из зајма стављала на расположење потребама колонизације, али питање самога откупа и дефинитивне ликвидације аграрних реформа није до сада решено због политичких, а исто тако и због финансијских потешкоћа јер за откупљивање права од досадашњих власника треба великих новчаних средстава са којима држава С Х С за сада не располаже.

Д-р МИЛОРАД НЕДЕЉКОВИЋ,

Пасивна менична способност земљорадникова с погледом на будуће наше законодавство

(Председник Касационог Суда, г. Др. Душан Суботић, одржао је недавно у Правничком Друштву једно веома лепо разрађено предавање о »Сељаку и његовој пасивној меничној способности с обзиром на грађанско- и кривично-правну одговорност«. Одличнога и уваженога правника, г. Дра Суботића, интересовао је проблем пасивне меничне способности земљорадникове искључиво де Јесе Лаба. У правничком Друштву закључено је међутим, да би о овој теми вредно било дискутовати и де Јесе Тегепда. Стицајем прилика стављено је мојој маленкости у дужност, да о овој теми поднесем реферат, који би дао повода свестраној дискусији у Правничком Друштву. Реферат је читан на седници Правничког Друштва од 25 фебруара о. г.).

Це Утврдићемо најпре чињеницу, да је искључење земљорадника из пасивне меничне способности чисто наш српски специалитет, и да се не налази више ни у једном меничном