Ekonomist

219

(во се може постићи ако стручни људи зађу у народ, али не с празним рукама у џепу. Треба дати средства да стручни људи путују и држе популарна предавања; да се врше лиценцирања и премирања пастува, бикова, нерастова и овнова: да се приређују паложбе п најбољи примерци по могућетву откупљују, а ивлагачи награђују и одликују и тиме и други подстичу; дати народу добре пастуве, бикове, нерастове и овнове на станице или у приватну негу.

Али није ни ово све. Малени ће резултати бити и врло споро ће се ићи напред ако се народ не поучи да боље држи и храни своју стоку. Мора се повећати продукција сточне хране, а нарочито се мора побољшати њен квалитет. Не сме се чекати само на оно, што природа сама по себи да. Ваља побољшати, култивирати ливаде и пашњаке, завести и проширити културу пићних биљака. Да се то. постигне треба уништити коров, треба њиве и ливаде ђубрити, а за ђубрење треба ' ђубре. Наш привредник код све његове толике стоке нема ђубрета, јер му стока 3/, године лута по испустима и трњацима или се под отвореним небом везује ш затвара, те се све ђубре растури и изветри, или га киша спере и однесе. Постоји дакле читав комплексе питања око држања и исхране стоке. Та се питања морају народу објаснити и популарисати. За све то опет треба новчаних средстава. А та се средства не дају.“ =

У парт. 1296 поз. 17 предлога буџета за 1927-28 предвиђени су кредити за ову сврху у увупној суми од 5,000.000 динара као што је то било предложено и у буџету за 1926-27 помоћу којих ће жупанијске области моћи предузети акцију за побољшање сточарства. Ови су кредити постојали и раније при покрајинским управама и то у већим сумама, али су у протеклој буџетској години у Министарству Финансија ив предлога изостављени, што се јако осетило и рђаво утицало на стручне послове. Пет милиона на 33 жупаније чини свега око 150.000 динара на једну жупанијску област, а мање се заиста није могло пројектовати ни код највеће штедње. Али и ово мало избрисано је сасвим у штампаном предлогу. Кредити за издржавање државних ергела, које смо морали установити пошто смо непромишљено уништили приватне ергеле, смањени су такође са: 40%, бев пристанка Министарства Пољопривреде.