Ekonomist

230

изложба пнтересује подједнако стручњака — техничара, при“ вредника сваког правца, научника, туристу и ламка. Изложени предмети приказани су графички, пластички, моделима и копијама или оригиналима свеколиких постројења пи градњи. Међу сводовима овог музеја сусреће посетиоц студенте високих техничких школа с књигом учећи, научењаке дебатирајући, мајсторе испробирајући, пндустријалце бирајући и туристе чудеБи се том уређају са овом многостраношћу.

Посетилац улави у мајдане, у машинске холове, какове поседују само највећа и најмодернија индустријска предузећа свих грана, студира свод небески, вози се свим покретним средствима, пење се у брда, улази у унутрашњост земље и мора, гледа варош, село и природу, осматра развитак хемије, физике, музике, геодезије, математике и т. д.

Поред већине оригиналних машина стоје п модели истих који се од посетиоца самог могу електр. снагом ставити У погон, а према кратким упуствима написаним на машини или на зиду.

Жели ли посетиоц, да се оригиналан строј — и онај највећих димензија —- стави у погон, то се треба обратити на чувара

сале, који ће одмах сваку жељу испунити бесплатно.

Посетилац коме је успело једног дана проћи и прегледати једно одељење оставља Музеј са свешћу, да је својим покушајима потрошио више струје, него је вредност новца, којег је платио за улазницу.

Поједине струке приказане су са развитком од каменог доба, па преко Египћана, Грка и Римљана до данданас, а у данашњици од Дивљег Запада од Црнаца и Монтола до најкултурнијих народа Европе и Америке, као под најмрачнијих вакутака земље до најсветлијих булевара.

Геологија приказује се графички и моделима. Упознавању постанка земљине коре и њеном саставу посвећена је нарочита пажња. Ту је подигнута најмодернија станица за земљотрес п палеонтологију.

Рударство. заузимље видно место овог музеја и безброј људи овде вагаве први пут у животу у мајдане, који воде дубоко под земљу. Све је приказано у природној величини. Идемо кров окна рудника, гледамо бушење земље и свих минералија, пумпање воде, транспорте, рад рудара у свима положајима, спасавање п т. д. Копа се руда од угљена, железа, злата, сребра, соли, бакра. Види се рад око оплемењавања руде и изложене су све рударске машине са хисторичким развитком.

Металургија приказана је свим апаратима за добивање метала од најстаријег доба до последњег датума. Развитак од сировог гвожђа, сировог челика до оплемењеног — приказан је начином културних народа и дивљих, као и од прахисторичког доба до данас. У миниатури изложене су целе ливнице и топионице, а у оригиналној величини делови ових. Све машине за металургију завршавају овај део пзложое.