Ekonomist

166"

Србија је била повећана Јужном Србијом'и Новопазварским Санџаком 1913—1914. г. и влада се тада спремала да реши аграрно питање и у тим крајевима. Али Европски рат спречио ју ле у том задатку. -

Крајем 1948. г., после сједињења Срба, Хрвата и СловеHama ситуација аграрна била је у Србији и-у Босни и Херцеговини ова: у Србији није било никаквих великих поседа и сељаци су обрађивали своју сопствену земљу. У Босни и Херцеговини само је 539, сељака обрађивало своју земљу. У Србији земља је припадала ономе који ју је радио, а у Босни и Херцеговини напротив било је 14.744 поседника, чију је вемљу обрађивало 11.103 породица кметова. У Србији било је само!1% сељака који нису имали земље, а у Босни им Херцеговини 45 % обрађивали су земљу ага и давали су хак, не урачунавајући овде и сељака без икакве земље и који нису били никакви кметови. Природно је да је нова Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца тежила да промени ово стање и она их је мењала на основу начела утврђених у претходним одредбама од O фебруара 1919. г. као и разним уредбама у 1919., 1920. п 1921. г., а дефинитивно су ликвидирани у главном аграрни односи Уредбом о финансијској ликвидацији аграрних односа у Босни и Херцеговини од 20. маја 1921. г., све аграрне уредбе прошле су потом п кроз Народну Скупштину и постале су и закон.

Аграрни односи у Босни и Херцеговини ликвидирани су финансијски овако: Сви кметски односи у Босни и Херцеговини ликвидирају се за 255 милиона динара, коју суму даје држава и то половину у готовом, а половину у државним облигацијама. Од горње суме ставило се одмах 60 милиона динара у готовом, да се њиме ликвидирају кметски односи према оним сопственицима који су на пређашње вемље кметске плаћали до 40 круна земљарине и да се даду нужни предујмови осталим најпотребитијим сопственицима. Остатак од 195 милиона исплаћен је и то две трећине у облигацијама, а једна трећина у готовом. Исплата се вршила по дегресивној скали. Облигације за исплату оштете поседницима у Босни и Херцеговини носе назив »Обвезнице ва финансијско ликвидирање аграрних односа у Босни пи Херцеговини« пи нове 4% камате годишње. Извлачење врши се сваке четири године 2. јануара почев од 1929. г. Четири мебеца по иввлачењу исплаћује се по номиналној цени свака обвевница која буде иввучена. До 50 година има се исплатити сума главнице извлачењем.