Ekonomist

366

а и не погледати дуване средњег и нижег квалитета. Ови последњи били би остављени монополу да их прерађује за домаћу потрошњу. Кад се има у виду да домаћи пушачи дају држави око 1000% чисте зараде на купљени дуван, онда је фаталан корак Управе Монопола према својим домаћим потрошачима и један неопростив грех. Ем их натера да купују само њене дуване, ем их продаје са десетоструком зарадом и поврх свега тога, дувани има да буду само оног квалитета који се не допадне концесионираној групи. Оваква безобзирност Управе према грађанима ове земље за сваку је осуду.

6) Група има право да врши продају и бев одобрења Управе по партијама од највише пет стотина хиљада килограма, ако постигне веће цене од утврђене минималне цене, али под условом да постигнута цена одговара приближно продајној цени сличних дувана на светском тржишту.

Другим речима значи, да група има права на тај начин да прода све дуване без одобрења управе.

Ако би група продала дуване испод номиналне цене, онда се њена провизија смањује од 7 2% на 5%, а на случај постигнутог вишка у цени група има право на удео од 40% од постигнуте веће продајне цене.

Према томе група ни у коме случају не губи, јер не учествује у губитку, те ће према томе лака срца пристати и на продајуса губитком, него када би пона имала да поднесе један део.

Сви наши дувани из жетве 1923—1925 године морају се продати са великим губитком и група је то добро знала, те је успела да у томе себе обезбеди.

Што се тиче осталих обавеза групе, оне су непрецизиране и нереалне, што се јасно види из саме конвенције.

За извршење уговора група даје банковну гаранцију до 1,000.000 вл. франака. Ја налавим да је ова гаранција незнатна и може се наплатити само у случајевима чл. 26 а) п 6).

Овакву конвенцију спровео је Управник Управе Монопола својој управи једним спроводним експовеом износећи све могуће разлоге да се конвенција прими а да се одбаци свака комбинација појединачне продаје у земљи иностараним дуванским кућама или путем удруживања произвођача дувана у задруге“ напомињући чак да би се могло помислити да се иза таквог удруживања »крије нешто совјетско«.