Ekonomist

379

Мусолинијево социално законодавство

Између фашистичких закона задњег времена, који већином имају јако изражен карактер »борбених закона« (Катпрсезегге), нарочиту пажњу привлачи закон »о правној дисциплини у колективним односима рада« од 3 априла 1926. год. и краљевски декрет од ! јула 1926 год. који тумачи и детаљише тај закон. Супротно осталим фашистичким законима, чији је главни циљ сузбијање политичких противника средством укидања уставних гарантија и применом драстичних мера судских и административних, закон »о правној дисциплини у колективним односима рада« има много већи замах и може бити много дужег века но што фашистички борбени закони, чак и дужег него сама фашистичка диктатура, јер је један озбиљан покушај да се уведе за решавање сукоба између рада и капитала у место насилнил — правна средства.

Горњи је закон подељен на три главе. Прва потанко регламентише услове правне потврде синдиката раденика и послодаваца. И ако поред ових потврђених синдиката могу постојати де Еасјо и други синдикати, њихов социални значај је раван нули услед оних привилегија, које закон даје потврђеним синдикатима (асоциацијама).

Асоциације могу бити комуналне, департманске, провинциалне, регионалне, интер-регионалне и националне. За оснивање у дотичном подручју асоциације послодаваца потребан је приступ истој послодаваца, у чијим је предузећима запослено најмање 1/,, свих раденика дотичне гране у том подручју. Тако исто за оснивање једног радничког синдиката потребно је, драговољно уједињење бар У, свију раденика запослених у дотичној грани на територији комуне, департмана и т. д. Под истим условима се оснивају асоциације лица, која се баве одређеним занатом или професијом.

Створени на овај начин синдикати могу бити потврђени краљевским декретом на предлог надлежног министра по његовом споразуму са министром унутрашњих дела. Исти декрет потврђује статуте синдиката и наређује публикацију у званичном листу (чл. 4). Потврђене асоциације се сматрају као правне личности и заступају свеграденике и послодавце дотичне гране и дотичног подручја независно од: тога да ли су се придружили тој асоциација пли нису. Ови синдикати имају право

је"