Ekonomist

386

Бугарска Влада на име аванса тражи најмање један милијон фунти стерлинга, да би се отпочелоодмах са смештајем избеглица, а за спровођење зајма препоручује своје унутрашње институције, као п предлагање да се избегне »компликован контролни апарат« који би био »необично скуп« и »одлагао организацију послова«. Поред тога, већ сада „Бугарска Влада сматра, да би било корисно, да се један део зајма остави без претходне намене .. .«

Главни је Секретаријат Друштва Нација, већ 4. маја 1926. год. преко г. Ж. Авеноча одговорио бугарском отправнику послова у Берну, да је примио ноту к знању, и да ће ово питање бити уведено у дневни ред за мајски састанак, друштвеног Савета, када ће се састати п Финансиски Комитет. На своју руку и без овлашћења од стране Савета, Генерални Секретаријат прима сугерисање Бугарске Владе и да би Савет био у стању да боље оцени могућност закључења зајма, дате су потребне инструкције г. Шарону, члану друштвеног Генералног Сенретаријата у Угарској, да отпутује у Софију (око 8 маја) 1926. год.

Већ 31, маја 1926. год. г. Шарон, пошто је посетио Софију, био је у стању да поднесе Генералном Секретаријату детаљан извештај о општем привредном и финансиском стању у Бугарској.

Извештај г. Шаронов је необично дуг. Он садржи тринајест поглавља, а свака је глава тако снажно поткрепљена статистичким податцима, да се човек мора у чуду пштати, кад пре г. ЛТарон научи бугарски језик и сазнаде где све треба и како тражити, у колико је потребно поднети тачне податке Друштву Нација.

Ми ћемо ићи истим редом којим и г. Шарон у своме извештају. Il. Број избеглиша које треба сместитл.

Од 1913. до 1925. год. избеглица искључиво бугарске народности било је и то: 51.931 породица које сачињавају 83.155 људи, 67.716 жена и 70.820 деце. Свега 221.191 лица. Од тога броја, способних лица за рад има 115.782. Кад се од овог броја одбију већ смештене избеглице од стране Бугарске Владе, онда остаје 60.360 лица или 30.180 породица способних за рад, које треба сместити на село, и 10.000 лица или 5.000 породица које треба сместити у варош.

И. Руса и Јермени.

Јермени, којих има 8.616 нису радници, већ занатлије, трговци и др. А руса има 11.918 који неуредно и нередовно раде, те их послодавци нерадо употребљавају за рад. Од ових две категорије изгбелица, има око 7.500 беспосличара. Њих Бугарска Влада не намерава настањивати. у