Ekonomist

402

стоке од 31 марта 1920 год. По овој Уредби имало се пописати сво становништво Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца на дан 31-Х 1-1920 год. Истовремено је имала бити пописана и домаћа стока, како се нађе у ноћи између 31-Х1-1920 и 1-1-1921 г. По уредби овај попис је имао бити извршен у целој нашој Краљевини до 10-1-1921. али је услед тешкоћа чисто административне природе, извршен тек 31-1-1921 год.

Сада су подаци овог пописа сређени и за кратко време биће и објављени, јер је Дирекција државне Статистике при Министарству Социјалне Полштике успела, да крајње ресултате дефинитивно разради и оштампа.

Пре но што би прешли на расматрање ових крајњих ресултата последњег пописа, потребно је да видимо начин самог пописа 1921 год. Овај последњи попис извршен је слично извршењу пописа крајем 1910 год. у Краљевини Србији, само са невнатним изменама. Пописна листа за домаћинство остала је у примени и код овог пописа, али је поред ње заведено т. вв. »лтпста aa пребројавање« п »завој.« У примени су била дакле три основна обрасца и то : 1) »Листа за домаћанства«, 2) »листа за требројавање« п 3) »давој.«

Облик сва три ова обрасца прописан је нарочитим правилима и упутством ва извршење пописа. Свима општинским судовима ова су правила испослата. — Нарочити пописпвачи, посредством општинских власти обавили су овај попис. Овим пописом уведено је и т. вв: »прва таблица« за пребројавање домаће стоке. Овај је образац подешен тако, да кад се у њега унесе садржина сваке поједине пописне листе, за свако домаћинство посебице, добија се број све стоке по вретама, за сваког домаћина посебице. Дакле, »прва таблица« у ствари је списак свих домаћина сваког појединог насељеног места, са назначењем, колики је број домаћина имао стоке и које врсте.

Разлози који су руководили Дирекцију Државне Статистике да уведе ове паралелне упштнике, следећи су:

По чл. 8 Зак. о попису становништва и домаће стоке од 25УШ 1910 г. свесу општине дужне да изврше препис својих пописних листа засвоју употребу. Овасу преписивања општине вршиле тек пошто је Државна Статистика употребила све податке из пописних листа п вратила их натраг општинама. Како је сре-

вез свк“ пале А, мо ми