Ekonomist

16

O

оног, који је то учинио, као што и против свију који су знали о. несавесном попуњавању бланкета (шћег рагфез) ехсерно, доћ. Против савесних притежатеља испуњене већ менице такав приговор није допуштен, те онај чије је поверење било зл употребљено може само тражити накнаду штете од криваца. Код ехсербо доћ , очигледно, опиз ргођапд! пада на онога, ко истиче тај уговор. 8

Ето то је у главним потезима савремена доктрина бланкоменица. Као што смо видели, и наш Касациони Суд постепено прихваћа ову доктрину пако поједина оделења понекад не уносе у њено спровеђење потпуну одлучност п доследност. Али увек на праксу, кад оскудевају законски прописи, утичу особине појединих случајева, које су узроци отступања и флуктуација. Мора проћи подуже време док се судска доктрина консолидује. Главно је то да је наша пракса ту на правом путу.

Л. Таубер.

Спољна трговина Совјетске Русије

Европске државе, које су признале совјетску владу или које су закључиле са њом само трговинске уговоре, очекивале су две последице од обновљења нормалних економских односа са Русијом. Природно је било надати се да ће Русија, — чија је индустрија за време револуције и бољшевичког режима претрпела велике губитке, — извршити у европским државама набавку већих количина индустријских производа, због чега би могла да се смањи и индустријска криза и беспослица у Европи. С друге сгране се сматрало да ће Русија поново заузети пређашње место на европском тргу као важни лиферант пољопривредних производа п сировина.

Прошло је доста времена после обновљења економских односа са Русијом од стране европских држава да се могао донети суд, у колико су се ова очекивања и наде оправдале, какве резултате су добиле ове државе и шта се може очекивати за ближе време.

Познато је да се за време »ратног комунизма« (1918-1920) и блокаде Русије од стране великих држава спољни трговински промет Русије смањио готово до нуле. Стање се променило са увођењем нове економске политике, т. зван. Нета, као што се види ив следеће табле :

Спољна трговина СССР по европској граници (у мил. руб.) Према прератним ценама. Према садашњим ценама.

3во8 Увоз Биланс _ Извоз Увоз Биланс 1920-21 10 201 —191 — — = 1921-22 61 276 — 215 -— —- —