Ekonomist

491 вијена расподела рада и 3. примењивање машина и компликованих хемијских процеса. -

Б) Сопијално-правни знаци :

[. Начин реализације продуката : |. рад за себе, 2. рад за локалног ситног муштерију и делимице за локалну пијацу. 3. рад за широку пијацу и великог муштерију.

TI. Самосталност радника или његова зависност од нодузветника —- капиталисте: |. радник је независан, 2. радник зависи само у реализацији продукта (трговачки капитал у лицу прекупца или магацина) и 3. радник је зависан не само у реализацији него и у самој продукцији (пндустријки капитал у лицу индустриског подузетника).

Кад би начинили табелу на основу ова четири знака и раз

епоредили равличне облике занатско-индустријских предузећа по одговарајућим рубрикама те табеле, добили Om схему, која би нам дала ув припомоћ та 4 знака тачне дефиниције свију главнијих облика занатско-индустријских предувећа. Тако на пр. занат је предузеће: !. ситно, 2. оно које примењује елементарну технику, 3. оно које ради за ситног локалног муштерију и делимице за локалну пијацу, и =. радник се при томе јавља кад самосталан газда. Капиталистичка се фабрика, чија је дефиниција задала економистима толико потешкоће, на; темељу споменута 4 знака одређује овако : индустријско предузеће 1. средње или крупно, 2. оно које примењује машине или компликоване хемијске процесе, 5. које ради за широку пијацу или крупног муштерију, и 4. у коме је радник зависан од предувимача — капиталисте како у реализацији продукта, тако и у самој производњи.

Схема не би дала само класификацију облика занатеко-индустријских предузећа. Заједно с овим она би показала геневу тих облика. "Га. би генева показала да је раввиће ишло од продукције ва сопствене потребе (шта јотштније предузеће) преко заната к раду To т.ј.ка o индустрији (немач. Напетпаиве| те или Мег|јасевузфет, шта је ступањ трговачког капиталивма), а отуд ка II мануфактури и фабрици (то је ступањ индустријског капитализма).

Али наша схема показала би такође, која места усред других облика занатеко-индустријских предузећа заузимају вадружна мануфактура и задружна фабрика које _ раде за пијацу. Из схеме би било ] јасно, да се као "нарочита особина ових задружних предувећа (у њиховом чистом облику) јавља нека-