Ekonomist

680 = == ИЕ ПН Налик на ово и руски стручњак, проф. А. Н. Анциферо в види његову битност у »начелу узајамне помоћи, слободног и мирног сарадништва« које »преноси у привредну сферу морални, т. ј. хришћански принцип љубави према. ближњему«. Нећу да замарам читаоца другим многобројним дефиницијама. вадругарства. Прпбележићу само, да при том једни писци гледају на задруге као на предузећа пш труде седа одреде коју врсту предувећа представљају задруге. Други, обратно, прпближују задруге картелима ш не сматрају задруге као предувећа него као »удружења економија«.

= = У садашњем чланку доввољавам себи да изнесем низ својих мишљења по питању о суштини задруге. При томе мене

најпре занима питање : шта су зад руге ca гледишта спстематике привредних појава: Какво место оне заузимају у општем систему тих појава 2

Ја ћу одговорити на ово пштање давши општију слику привредних организација. — - 5

Привредна радиност развија се не аморфно него оформљена. у различне организације. Она је организована у привредне јединице п у скупљања тих јединица, као што је у бло-

- плошком организму материја организована у ћелије и групе ћелија. Цела се разноликост привредних организација може системативирати у виду овакве схеме.

Све привредне организације представљају на овај или онај начин организоване укупно сти привредних дејстава M њихових посте дица. Ове организације могу бити најпре, по начину њихове организованости, подељене на организације које се руководе једном вољом, и организација које немају такве воље; прве представљају телеолошко »јединство«, друге — »стстем«. Ми добијамо, дакле, у терминима које је увео Петар Б. Струве, привредно јединство и систем економија. Та се два типа привредних организација могу звати простом и сложеном привредном организацијом, а ако будемо употребљавали термин »економија« (газдинство): у најширем смислу при коме се он поклапа са појмом привредне организације, онда ће споменути типови бити простом и сложеном економијом. При том се у сложене економије убраја тако звана народна привреда која се одавна јасно развила и тако звана светска привреда која се налази јошу почетку свог формирана.