Ekonomist

Е Li = СЕ 545

На нашу примедбу да је у томе погледу већ доста учињено и да ће се учинити ако буде могуће и више, изјавио је г. Цимерман своје задовољство. Он има, вели, јасну импресију да је у Мађарској нарочито повољан терен за то зближавање,

Наш утисак поводом овога састанка је да г. Цимерман или није хтео или није смео да изложи своје праве идеје у овоме погледу, или се пак збиља задовољава овим магловитим и платонским »корисним корацима золижења«.

TE: Питање Дунава п његовиг притока

Ђеновска Конференција, одржана маја 1920. г., донела је одлуку да се с времена на време приређују анкете о саобраћајним приликама у Европи. На основу тога Саветодавна и Техничка Комисија Друштва Народа за Саобраћај п Транзит поверила је г. Вохеру Хајнсу да изврши анкету о стању унутрашње пловидбе у Европи, специјално на Рајни и на Дунаву, нарочито са гледишта трговинског и административног.

Још 1920. и 1921. год. је г. Хајнс, као арбитар за питање речене пловидбе у смислу уговора о миру, дуже времена пробавио на Дунаву и у подунавским земљама. Своје друго путовање по тим крајевима пак, у смислу споменуте комисијске одлуке Друштва Народа, он је учинио јуна и јула 1925. г. На том путовању га је пратио и знатно га помагао у вршењу анкете г. Брехон Сомервел, инжињерски мајор американске војске, који је такође пре тога пропутовао- све подунавске крајеве у марту, априлу, мају и јуну 1925. г.

Пошто је извршио поверени му задатак г. Хајнс је 1. августа 1925. г. поднео Саветодавној и Техничкој Комисији Друштва Народа ва Саобраћај и Транзит један опширан и документован извештај-ревултат извршене анкете, који је Друштво Народа штампало у засебној књизи у своме издању.

Ту лежи почетак нарочитог интересовања Друштва Народа. и неких међународних привредних установа, а у првоме реду Међународне Трговинске Коморе, за ово питање.

Аустријанци и Мађари са нарочитим су задовољством дочекали ово интересовање, подржавајући га и развијајући колико су год то могли. Када је пак Међународна Трговинска Комора решшла да ово питање изнесе пред Међународну Еко-

- Економист . DVI: