Ekonomist

558

кова. ( обзиром пак на приличну дозу ироније којом је г. Об0ленски проткао цео свој говор, он је учинио на конференцију прилично мучан утисак, док се пре подне, под утиском говора г. Соколникова, веровало да ће ова конференција значити знатан корак унапред ка зближењу европских држава и G.G.G.P. Сем тога, г. Оболенски је постакао против себе француску делегацију због прилично ироничне критике коју је упутио у своме говору на рачун г.г. Лушера пи Жуо-а, и енглеску делегацију због увлачења пштања колонија и кинеског питања у рад конференције. Отуд неколико инцидената у комисијама између совјетске делегације с једне стране и гл. Лушера и Жуо-а и Балфур-а с друге стране. Даља последица оваквог њиховог држања била је крајња резервисаност и свих осталих учесника конференције према њима, тако да су они за све време конференције били потпуно изоловани и усамљени.

У. Говор г. Др. Славка Шећерова, првог делегата Краљевине Срба, Хрвата п Словенаца, »О куповној моћи пољопривредног становнтштва п 0 средстви. ма за: појачање псте«, одрисан на 7. маја 1927. године

пленарној седништ од 7.

(Опште осиромашење свих потрошача у Европи, како у пољопривредним, тако и у индустријским земљама, јесте природна последица светскога рата.

Опадање куповне моћи потрошача је главни узрок привредних поремећаја у поратном периоду времена и смањења тражње на тржиштима.

Ово се опадање куповне OEM потрошача, нарочито у земљама југоисточне и источне Европе, има сматрати као један од главних узрокакоји су изазвали смањење тражње индустријских производа, и који и даље ометају њено повећање.

C тога би дакле било целисходно, да се иввиди шта би "требало предузети, да би се створила и појачала тражња индустријских производа и проширило тржиште фабричних производа тако, да би се могла потпомоћи индустрија, која се сада налази у периоди кризе.

Зато су могућа два начина. Прво, може се покушати, да се уопште подигне животни ниво потрошача. у индустријским земљама. Подигнути ниво живота би допринео повећању како "индустријских, тако и пољопривредних производа.

Други начин, који је од не мање важности, био би подизање животног нивоа пољопривредног становништва, наро"чито у земљама источне и југоисточне Европе.

kd