Ekonomist

566

potpuno udovoljila potreba premota tih krajeva. Ovako se bojimo da će izgradnja tih pruga biti zanemarena pa onda neće moći udovoljiti ni čednim potrebama tih krajeva.

Uredba o izgradnji naše željeznićke mreže ne može nas zadovoljiti. Doduše predviđa se izgardnja nekih pruga koje će znaino doprmjeti razvitku našeoz saobraćaja 1 пазе ршугеде пп sa druge strane previše Je akcentuiran strategijski momenat. Mi priznarno potrebu da se mora voditi računa ı o pobtkrebama naše vojske mu sa druge strane treba voditi računa i ma otplatu dusa i kamata za dugove koje ćemo morati zaključiti da se izgrade sve расе koje predviđa ova uredba.

Otplata duoova ı kamata za željezničke zajmove nije teške, ako su izgrađene takove pruge koje će u najskorije vrijeme· biti aktivne i to me samo aktivne da isplaćnju troškove amortozicije nego ı iznose potrebite za kamate ı otplatu duga. U tom momentu takovi dugovi ni najmanje ne langiraju našu privredu budući da za njihovu službu mije potrebito navijati porezni vijak.

Kod strategcijskih željeznica situacija je skroz druga. Budući da one vode krajevima koji su slabo naseljeni i koji nemaju znatno prometa to su one u svojoj eksploataciji pasivne. One ne samo da ne odbacuju ono što Je polrebito za plaćanje kamata ı amortiza-

·cije nego ne plaćaju nisamu eksploataciju pa država 12 svojih drugih

prihoda mora da pokriva ta ı delicit eksploatacije ı iznose potrebite za službu zaključenih zajmova. A budući se ovdje radi o nekoliko stotina milijona dinara godišnje to će te pruge još dugo decenija lterelili našu privredu ı neće dozvoliti da se pristupi Lako potreDitoj redukeiji poreza.

Jedan gznalno mamji želj 0, propram udovoljio bi najprečim polrebama našep saobraćaja i što je сјаупо nebi mašoj privredi natovario takove terete, terete koje ćemo osjećali Još decenija. Veliki. planovi ne bi se smjeli sada izvađati ni iz razloga što na zajmove koje sada zaključimo moramo plaćati kamate od preko 8%, dočim ćemo za dvije bri godine kad se prilike na internacionalnom novčanom tržištu još više konsolhdiraju, dobiyati zajmove uz uvjete uz koje smo dobivali i prije raka, što Je iznosilo пајуће 59.

Р-7 Тоо Вет- |