Ekonomist

36

saveznici, kao rezultat ove Konferencije, predoče, ima da seneposredno okupira deo nemačkog teritorija. Na londonskoj konferenciji, koja Je održavana od 21. Il до 12-1-1921. ртећесап je ugovor pariske konferencije sa Nemačkom, koju je zastupao Dr. Simons. Delegat Nemačke predložio je saveznim silama u ime oštete 30 milijardi zl. m. To je do zadnjih Sranica razočaralo sakupljene saveznike, i ovi šalju ultimatum Nemačkoj vladi. Nemačka vlada u odgovoru na ovu nolu. izjavi da prima pariski ugovor (29-1-1821.) ali samo za 5 godina [2 X2 i 3X 3). Saveznici odgovaraju novim uliltimatumom od 8. marta, a kad je i ovaj ostao bez uspeha sledi okupacija: Duisboursa, Disseldorfa i Ruhrorta, ı uspostavi se nova carinska тедја за Nemačkom.

Konferencija u Londonu svršena je bez rezultata, Time je bila dovršena prva etapa pokušaja da saveznici reše na svoju ruku problem reparacije. Nemajući, valjda, poverenja prema svojoj ustanovi C. D. R. oni su problem više ekonomskog karaktera shvatili čisto politički, i time stvar znatno komplikovali. Svi kasniji radovi, koji su usledili, kako sa strane C. D. R. tako i drugih tehničkih komisija, imali su pred sobom jedan veliki jaz koji su stvorile diplomate. |I ako nije bilo potpuno bez rezultata to što su oni na svojim čestim sastancima pretresali, to je njihovo pregovaranje bilo suvišno. Ono je onemogućavalo ргтепи 4050мога Кој su bili od koristi po obe zavadjene strane. Ali, nije semoglo niti zamisliti da bi se pitanje reparacije moglo mirno rešiti. Tome nije kriva samo jedna strana, samo jedan čovek, tome su krive obe strane, krivi svi : novo stanje trebalo je nove ljude. Reparacije su trebale da povrate saveznike bar prividno u predratno ekonomsko stanje, ali nisu smele da idu tako daleko da uništavaju dužnika. To nepoznavanje kapaciteta dužnika, dužnost obazrivosti verovnika prema dužniku, manjkalo je kod saveznika, dok je na drugoj strani, Nemačka ostala bez kompasa: nije znala šta da radi. Ona nije verovala da će morati plalii ako i nemadne sredstava da plati, a još manje je htela da sama traži izlaz iz te teške situacije, i da sa više ozbiljnosti istupa pred saveznike,

Reparaciona Komisija (C. D. R.)

Rad .. D. R. bio je potpuno neovisan od rada koji se гагvijao medju saveznicima, kao i od njihovih sporova sa Nemačkom. Komisija je nastojala da čl. 233, udovolji na vreme, 1! već: .28-IV-1921. god, ona javlja /r/egslastenkommisslon, da je visinu.