Ekonomist

974

< <

=

Како Тарифски Одбор, односно његови органи раде; То је питање које се само од себе намеће после описа надлежности устројства Тарифског Одбора, Поступак је у главноме регулисан Пословником о рапу Тарифског Одбора.

Која ће питања бити упућена ради проучавања Тарифском (Одбору решева како када Министар Саобраћаја сам или на предлог својих подчињених органа, било, опет, Помоћник Министаров у својству Председника Тарифског Одбора на предлог и по жељи Секпија или Извршног Одбора.

Једном утврђен дневни ред Секретаријат Секција доставља свима члановима Секција. Поред тога предаје га и штампи. (Ово последње чини се зато да би сви ,запнтересовани кругови и личности могли непосредно, лично и усмено или посредно, писмено, изразити своје жеље и подићи своје предлоге у односу на тарифске проблеме стављене на дневни ред.

Питања дневнога реда долазе прво пред надлежну Секцију. Место и датум састанка Секција утврђује сам председник у споразуму са Председником Пленума. Када потреба изискује Секције држе заједничке састанке. До сада је било уобичајено да Секције своје седнице држе у разним местима Краљевине, и то обично тамо где тарифски проблеми о којима се решава долазе најјаче до изражаја. Тако је на пример питање лучких тарифа проучавано на Сушаку, у Сплиту и у Дубровнику; питање тарифа за шумске продукте у Сарајеву, питање тарифа за жито и у опште аграрне продукте у Н, Садуи тд,

Прва фаза рада на седницама Секција је «саслушавање нншересената“. То је начин и прилика да органи Тарифског Одбора дођу у најшири и најприснији додир са заинтересованим круговима. Интересенти излазе пред Секцију и дају сва обавештења која требају од њих поједини чланови Секција ради бољег схватања питања о којиме је реч. Сви усмени искази уносе се такође у Записник било на одговарајућим местима било као прилози. На тај начин Записници Секција престављају, по који пут, врло обимну и ако не увек сређену грађу, у којој има пуно драгоцених података о стању и променама у појединим гранама народне привреде. И ако се једнога дана буде ко подухватио да пише историју тарифске политике нашег саобраћаја, он неће моћи да обиђе ову опсежну и занимљиву документацију дату из прве руке и са непосредних привредних врела.