Ekonomist

391

испуцало, па доцније и трећи пут, па онда допунио до горе ситном земљом. У доњу шупљину (над ватриштем а испод свода), ударио са стране летве, а утврдио их дугачким и танким клиновима за земљан зид, у два реда собе стране. Онда засебно оплео лесе између две од средње дебелог врбовог прућа, удесивши их, да тачно наилазе у простор и суљају се по летвама са стране на зидовима. (Чини ми се, да је и доле под ватриштем засвођавао лесом, јер се стало одмах при копању кварити). Наложио ватру и доле у ватришту и горе у простору за сушење шљива, те обгореле лесе на сводовима, па онда у овој је ишани осушио за 2 вреће врло лепих шљива за домаћу потребу, Ја сам помагао као дечак од 7 година, При сушењу су врата затворена каменом плочом") И у ужичком округу су грађене овакве пушнице. И, што је интересантно то треба нагласити, градили су их, како се добро сеБам, они који су ишли у Жупу по вина, Тек после српско турског рата су се у ужичком округу отпочеле подизати сушнице правог босанског типа: подизали су их они из ратова заостали усташи који се више у Босну нису хтели вратити или избеглице који се нису могли измирити с аустриском окупацијом Босне,

Тек после 1880 год. настоје и, временом се, врло јако развија сађење шљивика ради сушења шљива, потом ради кувања пекмеза И ради пецива ракије. Сушење шљива је узимало све веће размере, тако исто и кувања пекмеза. Али, како су пекмез трошиле поглавито аустриска и немачка војска, које су уништењем престале бити обилати потрошач, а како је наша сува шљива добила изваредно велике конкуренте, од којих се особито истиче аргентинска и како се, напослетку, на нашој шљиви појавила шљиваста ваш, која јој опстанак доводи у питање, то смо ми у питању наше шљиварске производње довели управо до краха.

1, продукција пекмеза је сведена на најмању меру и може се по нешто одржавати још само најнижим ценама.

Према томе, шљива је, као привредни артикал, изгубила и онај значај који је негда имала, па нам ништа не помаже .ни напредак који се огледа у подизању сушница Главинићевог и Стојковићевог типа, Само са сузбијањем шљивасте ваши и

7) Драгиша Лапчевић, стара наша пољопривредна култура, 37