Filatelista

_-- —

'OmaBana WM3BecHa moumaHcKa yrnpaBa rpe него што је почела да употребљава поаштанске марке. 3 45

У почетку скупљања поштанских вредосница на поштанске жигове је обраћана пажња само у вези са поштанским мар«ама као доказ да је дотична марка (по-

БЕОГРАДЋ

КЕОГРАДЂЉ 7 зома

ништена тим жигом) испунила свој задатак — да је послужила за франковање неке поштанске пошиљке,

Задаци поштанских жигова били су у разна времена врло различити, па су зато кроз различите мене пролазили. Први житови су имали задатак да покажу време транспортовања писма; они су носили ознаке дана и месеца; доцније је додато име места, а датуму ознака године. неким земљама пак ранији жигови су били само са именом места и показивали само порекло писма. У Србији први жигови имали су само име места, а доцније MM је додаван и датум.

НАПЛАЋЕН. | ВАМ |

(ФНАПЛАЋЕ НО + фин

Жигови су били: предајни (ударани код пошта којима је писмо предато), жигови лриспећа (ударани код упутних, одредишних пошта), као и прелазни жигови (код пошта кроз које је то писмо само прола-

зило). — Било је и других жигова за разне врсте поштанских пошиљака и пословања — за хитна, препоручена и др. писма. Како су у разним земљама били разни прописи, различити су били и жигови у то греме. Најважнији су од употребљаваних жигова били франко-жигови за ознаку плаћене поштарине на поштанским пошиљжама; на њима су отискивани жигови са речју „РЕАМСО" или „НАПЛАЋЕНО“ и др. сами или са жигом са именом места, жао знак да је такса наплаћена у означеном месту, одакле и писмо потиче, Наплаћени износ исписиван је руком или навочитим таксеним жигом.

|" НАПЛАЋЕ НО

·тодним жиговима

· - Ради спречавања заразних болести (на= -рочито куге или колере) и писма су дезинфикована у пограничним карантинима и на таквим писмима ударани су такозвани дезинфекциони жигови.

Са увођењем поштанских марака настала је битна промена у циљу поштанских

ПРЕПОРУЧЕНО

. 5 жигова. Док је раније жигу био циљ да покаже порекло и време транспортовања, од сада му је први задатак да поништи употребљену поштанску вредносницу, да је онеспособи за поновну употребу, а ранији циљеви су дошли на друго место.

У прво време у већини земаља за поништавање поштанских вредносница употребљавани су нарочити жигови, састављени од разних црта и кругова, по неки пут са словима или бројкама у средини. Предајни жиг је тада ударан на писму са стране (поред) марке.

Данас скоро све земље употребљавају жигове са ознаком места и датума као

ПЛАЋЕНО

ПЛАЋЕНО

предајне жигове, а у исто време и за поништавање; истим жиговима се служе и за ознаку приспећа.

Жигови су редовни и пригодни. Редовни се жигови употребљавају на редовним сталним поштама за редовне потребе. Редовни жигови могу бити, према намени, врло различити: редовни (обични), за препоручена, хитна, авионска и др. писма, за недовољно · наплаћену или ненаплаћену таксу, за новчане упутнице, на пакете итд.

Пригодни су жигови они, који се употребљавају по одобрењу надлежне власти за жигосање поштанских вредносница у некој важној прилици, на одређеним поштама и за унапред одређено време. На приисписују се нарочити пригодни натписи и уцртавају одговарајући цртежи.

Жигови су још и ручни и машински. Првима се ударају жигови на појединачне

73