Filatelista

дао ћи

што сабирач има лепо, уметнички израЂену и сређену збирку и, друго, што су

користи од таквог сређивања збирке мно-

гобројне, а нарочито за омладину. СреЂивач збирке се учи и привикава стрпљивом и истрајном раду, упознаје се и продубљује у све лепоте боја и комбинације наших народних шара. Разним самоиници-

јативним комбинацијама боја, шара, марака и распореда истих изграђује и профињује свој укус, одушевљава се и стиче смисла за оно што је лепо и оку угодно. Све то пак може бити од велике и безграничне користи у животу човека било кога занимања и професије.

КРОЗ ФИЛАТЕЛИСТИЧКИ СВЕТ

ЈЕДАН ИНТЕРЕСАНТАН ЖИГ

Пошта Горња Тузла користи жиг са већ истеклим датумом. Како се 1949 године датум у мосту не може даље померати, то и у 1951 години још носи датум са годи-

ном 1949. Пошта у Горњој Тузли има само овај један жиг, који претставља интересантност за скупљаче жигова. На слици марка из 1950. а жиг из 1949. године.

Б. Н.

ПАД ЦЕНА ДОЛФУСОВЕ МАРКЕ

Велики пад настао је код цена Долфусове марке од 10 шилинга (бр. 560 по Цумштајну), која се код нас много тражи. Према ценама (по Цумштајновом каталогу) у 1946. години — за нове 475 фр. и за употребљене 450 фр. — стоје цене у 1951. години — за нове 160 фр. и за употребљене 125 фр. Предвиђа се и даљи пад цена ове марке и то све дотле, док се не утврди колико су марака у своје време немачке окупационе власти накнадно отштампале — са оригиналним клишејима. Тада би се можда цена могла усталити.

ДОМ ФИЛАТЕЛИЈЕ У МИНХЕНУ

Градска управа Минхена учинила је високо признање филателистичкој књижевности и филателији у опште стављајући на расположење за филателистичку библиотеку једну своју вилу у најотменијем кра-

ју вароши (Посартова ул. бр. 15). У новом дому стоје на расположењу за књижницу пет просторија, у којима су на помичним _ гвозденим патент-полицама за књиге прегледано поређане разне монографије, немачки и страни часописи, ценовници, изложбени и аукциони каталози и др. Заступљене су не само већ давно разграбљене ретке књиге, већ и данашња издања намењена свакодневној употреби. Приступ је слободан сваког дана, сем суботе и недеље, од 8.30 дос 16.30 часова не само минхенским филателистима, већ и страним, који пропутују кроз Минхен. Скупљачима марака стоје на расположењу кварц-лампе за анализу марака, микрометри, зубомери, лупе и др.

ФАЛСИФИКАТИ ПРЕТИСАКА НА ИЗДАЊИМА ТРШЋАНСКЕ ЗОНЕ А.

Удружење тршћанских филателиста алармирало је појаву фалсификата претиcaka АМС—ЕТТ у последње време. Оно је упутило једно писмо Министарству пошта у Риму, у коме предлаже да се марке Италије и оне одређене за Трст не штампају у истој боји, те да би се на тај начин спречила дела фалсификатора.

ФАЛСИФИКАТИ ШВАЈЦАРСКОГ НАБАБЛОКА У иностраној (ван Швајцарске) штампи кружи глас о фалсификату НАБА-блока. Из датих обавештења види се да се ради о једном примитивном фалсификату, на коме су слике марака „мање, папир тањи и гума глатка на место браздасте.

А.

ПРВИ ФИЛАТЕЛИСТИЧКИ ОГЛАС

Већ једну годину што је изашла прва марка на свијету, енглески „црни пени", могао се у септембру 1841. читати у лон-

85