Filatelista

- ГОДИШЊА СКУПШТИНА ПОДРУЖНИЦЕ i У T. BEJIECY

Управни одбор Ф. С. М. на својој седници од 27. |. 1951. решио да се одрже годишње скупштине по подружницама по овом распореду: Т. Белес 11. |!|. Штип 16. || Куманово 25. ||, Битољ 25. ||. Скопље 25. |I.

Према овоме 11. ||. одржана је годишња скупштина у Т. Велесу уз велико учешће чланова и у присуству делегата Ф. С. М. Скупштина је одржана у сали гимназије. Подружница данас броји 57 чланова, од којих 14 омладинаца. |

Дневни ред је био обилан, а дискусија је била врло жива; у дискусији је узео учешћа цело чланство. Нарочито се истицало: што боља организација, активизирање чланова, одржавање стручних предавања, потреба филателистичког материјала и ДР. Пошто је био исцрпљен дневни ред и што је дао своју реч делегат Савеза, друг

Богоевски, прешло се на бирање нове управе, у коју су изабрани искусни и вредни чланови, који ће свакако дати све од себе, како би се постигли што бољи резултати. Управу сачињавају: претседник Ст. Христов, професор; заменик Петровски Петре, узравник ђачког интерната; секретар Ордан Смилев, служб.; заменик секретара Среброва Лила, ђак; благајник Тодоров Благој; шеф размене Хаџи Петрушев Пен40; књижничар Слабев Благој, књижар; чланови управе: Виларова Александра, учитељица; Исмаил Мустафа, кројач и Ћира Нешов, управ. поште. — Суд части: Цураков Никола, шнајдер; Христов Христо, учитељ и Минов Мино,; инжењер. — Надзорни одбор: Настов Банчо, служб.; Зарезанков Ћира, крзнар и Поп Андов Ћира, служб. За делегате за скупштину Савеза изабрани су: Сребров Јован, Минов Мино и Смилев Ордан.

Адреса Подружнице: Железничка 2. Проф. Ст. Христов.

Одговори на питања читалаца

Ђ. РАДОВАНОВИЋУ — Сремска Митровица

1) Послати пригодни жиг од 2. УШ. 1948. употребљаван за време Дунавске конференције у Београду, није објављен у нашем листу, јер тада наш лист није излазио, али је био објављен у загребачкој „Филателији“ у бр. 9/10 за 1948. годину, на стр. 133: „Решењем Министра пошта одобрен је за ову пригоду црни једнокружни пригодни жиг, који је употребљавала помоћна пошта у палачи Коларчевог универзитета, где је одржавана конференција, за цело време њезиног трајања. Ради се о два црна једнокружна жига, од којих први има испод датума слово „а“ (обична писма и дописнице), а други слово „Њ" (препоручена писма). Осим тога је за филателисте употребила ове пригодне жигове главна пошта у Београду 23.—25. VIII. 1948."

2) Шаље „одрезак менице из времена 1919—020 године када је са тада важећим поштанским маркама повећана вредност менице раније Аустро-угарске извршеним таксирањем и жигосањем нове СХС државе — што је извршено у држ- порезном уреду — а са редовним поштанским маркама“. Употреба франко-марака словеначког издања на место таксених марака позната је већ из времена 1918—20 године (види „Приручник марака југословенских земаља" св. 6, стр. 426). Овај одрезак је леп примерак за такву употребу франко-марака словеначког издања.

3) Пише: пНије ми познато да и Народна банка жигоше поштанске пошиљке својим жигом!: У овом случају је пошиљаоц друго предузеће а не Нар. банка."

Филијале Нар. банке имају своје жигове, којима жигошу своју службену пошту, који се не могу употребљавати за поништавање марака на пошиљкама других предузећа, као шго је случај на вашој коверти. СПАСОЈУ МИЛИНКОВИЋУ — Аранђеловац

1) Послата марка краљевине Србије од 15 пара црно-смеђа (Бр. 175А по ,„Југофилателији“) није незупчана, већ су од ње отсечени зупци, што се види и по заосталим траговима од тупог зупчања на њој.

2) Послати примерак босанске новинске марке од 10 фил. ружичасте боје, зупчана са три стране, а са горње незупчана, није никаква реткост. „На рубовима арака (табака) често је изостало зупчање, па зато има марака (с рубова), које нису зупчане горе или доле..." („Приручник марака хрватских земаља" књ. |., св. 2, стр. 43).

3) Послата марка из заједничког издања краљевства Срба, Хрвата и Словенаца од 4—- динара (Бр. 12 по „Југофилателији“) сасвим је обична марка са мало помереним зупчањем у вертикалним редовима. „Приручник марака југословенских земаља" св. 8, на стр. 12 наводи: „Помакнуто зупчање у сва-четири правца познато је код многих вредности,“