Filatelista

__Због свега овога организовани филателисти треба да зађу у сваки кут наше земље, првенствено у наше најразноврсније школе и домове и да тамо потстичу и помажу оформљавање филателистичких језгра, која треба да брзо израсту у безброј наших подружница и повереништава са десетинама хиљада пионира и омладинаца.

Савез филателиста Југославије и републички савези треба да у наше основне организације унесу такмичарски дух и покрену све наше филателистичке организације на извршавање поменутих задатака пред којима сада стоји читава наша филателистички организација. Добро сачињени оквирни оперативни планови (за извршење ових и свих осталих републичких задатака) .од стране руководстава републичких филателистичких савеза, предузимање ефикасних, практичних мера за реализацију ових планова и указивање помоћи основним филателистичким организацијама — уз стално во-

> ЗЕТЕ

ђење нужне оперативне евиденције — може много допринети за организационо учвршћење и јачање наше организације и за постизање у кратком року великих резултата.

Савез филателиста Југославије треба бр30 да све ове задатке оствари, да организационо очврсне и ојача и стекне велики углед међу нашим масама, јер ће, верујемо, скоро у вези даље демократизације у нашој земљи, читава наша организација стати пред нове још обимније, одговорније и крупније друштвене задатке и бити принуђена да их брзо и квалитетно решава. А за све то треба се припремити. .

'Филателија ће се у Југославији развијати само ако јединствени — решавајући све наше задатке заједничким снагама, — идемо стално напред, ако свакодневно корачамо из једне радне победе у другу. Зато постоје сви услови, с тога кренимо у нове победе.

Програм рада Савеза филателиста Југославије

Савез филателиста Југославије има у програму:

1) Сталну сарадњу са Главном дирекцијом пошта по свим питањима филателије.

2) Заступање и репрезентовање југословенске филателије у нашој земљи и иностранству. 3) Претстављање Савеза филателиста Југославије у Међународној филателистичкој организацији и сарађивање са осталим иностраним филателистичким савезима.

4) Приређивање савезних и међународних филателистичких изложбама и помагање републичким савезима у приређивању изложби републичког значаја.

5) Иступање у међународној филателистичкој организацији, код разних страних филателистичких организација у појединим државама и кроз домаћу и страну филателистичку и осталу штампу, као и преко службеног билтена СФЈ — против неовлашћеног, незаконитог и бесправног издавања ма каквих ранијих или нових издања поштанских марака и целина (дописница и коверата), која се односе на нашу земљу, ма ко их издавао и оглашавати их за неважеће и безвредносне, а у циљу заштите националних интереса и суверенитета ФНРЈ, наше социјалистичке отаџбине, као и у циљу сачувања угледа југословенске филателије и даљег несметаног развоја, усавршавања и популаризације филателије у ФНРЈ, као и популаризације филателије у иностранству.

6) Кроз читав свој рад Савез филателиста Југославије ће стално радити на даљем популарисању, развијању и јачању међународне солидарности и учвршћења мира у свету.

ту Даљи развој, усавршавање и популаризација филателије у ФНРЈ, као ни популаризација у иностранству.

8) Помагање републичких савеза у раду и организовање савезних такмичења у циљу даљег развоја и унапређивања филателије у земљи.

9) Масовним окупљањем трудбеника и омладине у републичке савезе пропагирати и подизати филателију и кроз њу развијати љубав према домовини у духу даљег јачања братства и јединства наших народа, доприносећи на тај начин и са своје стране стварању свесних и активних градитеља социјализма.

10) Ширити кроз филателију смисао за лепо, за боље упознавање историје, географије, графичке и других уметности, као 4 осталих културних тековина и при томе развијати и јачати другарство, скромност, уредност и штедњу.

11) Кроз домаћу и страну филателистичку и осталу штампу пропагирати нашу марку и целине (дописнице и коверте), те помоћу ових упознавати иностранство са нашом Народноослободилачком борбом, са изградњом социјализма, као и са природним лепотама, културним тековинама и са свим осталим значајним збивањима из живота ФНРЈ.

19) Издавање службеног билтена СФЈ на једном од домаћих језика и на страним језицима, а повремено издавање стручне, научне и популарних публикација из области филателије.

13) Подизање подмлатка филателије у нашој земљи и одгајање у духу социјализма. 256

за АЈ