Filatelista

су биле последње марке које је издала поштанска управа краљевине Србије.

Историја ПЦ. Горе приказана је појавом прве црногорске марке од 1874 г., са ликом кнеза Николе, па до издања 1893 г., када је прослављена 400-тодишњица ободске штампарије. Затим, серијом марака издатом 1896 т. поводом. 200-годишњице династије, маркама издатим 1905 г., када је проглашен „Никољдански устав“, 1910 г. када је обављено крунисање краља Николе, па све до аустро-угарске окупације Прне Горе у рату 1916—1918 г.

Историја Босне и Херцеговине обележена је на маркама почев од 1863, када су то још биле турске покрајине, а у употреби њихове поштанске марке. Од 1878 Босна и Херцеговина су окупиране области Аустроугарске монархије, где су биле у употреби аустријске и мађарске марке из 1867, одн. 1874 г. Почев од 1879 па све до 1906 г. у Босни су марке са сликама аустриског царевинског грба, мрским симболом солдатеске и обесних културтрегера. Од 1906 г. слика на маркама се мења: марке приказују познате пределе из Босне и Херцеговине, тадашња превозна средства, али и лик Фрање Јосифа, Карла и Зите, опомена да је ту господар, на око моћна Двојна монархија, до скора мрачни тлачитељ и поробљивач једног дела наших народа. Даља наша историја, уједињење по завршетку првог светског рата, приказана је на маркама: за Босну и Херцеговину, где је на ранијим окупационим маркама утиснут назив ново основане државе Краљевство Срба, Хрвата и Словенаца; за Хрватску на првим спомен маркама од 29-Х-1918, када је после хиљаду година, поново проглашена самостална Хрватска, па све до бивших мађарских марака са претисцима 55; за Словенију, ту су „веригарји“, марке са ликом роба. који кида ланце ропства. Године 1921 изашле су марке тзв. заједничког издања, које су важиле на целој територији ондашњег краљевства, касније краљевине СХС, а од 1931 са новим називом државе: краљевине Југославије. Други светски рат и окупација Југославије приказана је у Србији са маркама бивше Југославије са претисцима „ЗЕКВТЕМ“ и делом пригодних марака издатих у окупираној Хрватској до 1944 г. у Словенији су маракама обележавале испрва талијанску, па после немачку окупацију. У Ц. Гори такође прво талијанску, па онда немачку окупацију.

Најзад ту су писма и жигови наше „пар-

тизанске поште“ од 194! — ослобођења живи сведоци и непобитни докази борбе наших народа“противу окупатора и разних

марионетских квислинга и издајица. Почев од 1944, испрва у Србији, која је међу првима била ослообођена, издају се марке са овим називом државе Демократска Федеративна Југославија, док су у ос-

274

талим покрајинама, одмах по њиховом ослобођењу, излазиле марке привремених издања и то у Ц. Гори, Сплиту, Загребу, Мостару, Љубљани, Марибору, Мурској Соботи, док се, почев од 20-11-1945 нису појавиле оне са ликом маршала Тита, прве редовне франко-марке ДФ Југославије. Почев од тих марака, па све до последњег издања, у спомен 7 јула, на изложби се, преко писама и марака, сликовито и убедљиво читала нова историја наше земље, њена тежња за слободом, устанак против окупатора и тешка, али славна борба за изградњу социјализма, нова прегнућа и напори радних људи.

Поред наше, која доминира, на маркама је приказана и историја других народа: њихови устанци и револуције, природне лепоте, послератна изградња, славни људи из. далеке прошлости и садашњости, уметници, научници, војсковође, проналазачи, носиоци напредних идеја, претече и симболе новог и бољег живота у свету, једном речи сведока историског и културног развитка читавог низа народа, општег развоја људског духа, његове замисли и тежње.

Једна од успелих страна ове изложбе је чињеница да су на њој биле изложене прве, класичне марке, разне збирке по мотивима, марке провизорне и тзв. општег издања, разне целине, специјалне и студијске збирке, последњи новитети, тако да је на једном месту, лепо и прегледно могло да се престави обилно и широко поље рада, којим се баве филателија и филателисти.

Ми се нећемо упуштати у оцену појединих изложака, јер за то треба много простора; нећемо се упуштати у оцену ко је најзаслужнији за успех изложбе, јер је међу првима тешко одредити првог, али је доста ако кажемо да је жири, радећи савесно и објективно, од укупно 60 изложака, 26 оценио највишом оценом, међу којима има и неколико омладинских! Најзад да напоменемо да је изложбени одбор издао ин штампани водић кроз изложбу и укусне спомен коверте и „блокове““ са маркама 27 март и 7 јул, жигосане врло успелим пригодним жигом.

Овом изложбом подружница Ваљево још се јаче учврстила — оправдано и заслужно — на водеће место у Савезу Филателиста Србије.

РОрКОТМСАМА, РОУЕКЕМБТ ИМА, РКЕТРГАТМСМА

MOLE SE SVE PODRUŽNICE, POVERENIŠTV.R. I PRET.PLB.T.NICI DA SVOJA DUGOVANJA ZA »ЕШАТЕМ5УТО« ОРМАН ISPLMATE NA TEKUĆI RAČUN UREDNIŠTV.A 1 ADMINISTRACIJE LISTA BROJ 104-003317.