Filatelista

Година трећа

"а у | септембар 1951 ОРГАН САВЕЗА ФИЛАТЕЛИСТА СРБИЈЕ = БЕОГРАД i EP gr akoya

Драгослав Јанковић проф. Универзитета

О Душановом законику

У првој серији пригодних марака издатих поводом великих годишњи· ца културно историске прошлости налази се слика српског цара Душана у царском орнату и са Закоником и географском картом свога царства у рукама. 5

Цар Душан, син српског краља Стевана Дечанског, рођен је 1308 године. У напорима на проширењу и уређењу своје државе изненадна смрт пресекла је живот цара Душана 20 децембра 1355 године.

Његово најважније дело, које му проноси име далеко ван граница Југославије и које ће му очувати вечити спомен у свету, јесте његов ЗаKOHHK. (Ур.)

Од како је пронађен и објављен — први пут у Рајићевој Историји пре 156 година — па све до данас, Душанов Законик не престаје да изазива интересовање научних радника — историчара и шире јавности како код нас, тако и у свету. Кад би се сакупило све оно што је до сада о Душановом законику и на основу њега написанб, престављало би једну мању библиотеку од неколико стотина књига.

Резимирајући углавном све бно што је о Душановом законику са разних страна написано, своди се на суд једног од његових најсавеснијих истраживача и најбољих познавалаца — Стојана Новаковића, који га је укратко окарактерисао као „најлепше културно дело средњега века српског“.

И доиста, поред наше средњевековне уметности, Душанов законик преставља један од ретких и сјајних културних споменика наше прошлости, на коју наши народи могу с правом бити поносити. Он је знак и огледало релативно високог степена друштвено-економског, државно-правног и културног развитка српског народа половином XIV Beka.

Ако упоредимо феудалну Србију са другим државама истог периода, видећемо да су се половином ХЛУ века Срби и српска

држава налазили испред многих тадашњих |

држава и државница, а да нису заостајали ни за великим државама европског Запада, нако је њихов феудални друштвени и државни развитак започео знатно раније него код нас на Балкану.

У Енглеској, например, исте године, када је код нас издат Душанов законик, после страховите куге, која је преполовила становништво, радници су једним краљевим указом, под претњом – најстрожијих казни, усијаним гвожђем и сличним средствима,

4JY ЈУГОСЛАВИЈА

= сене [ВЕК

приморавани да раде за минималне наднице; а на селу, да би исцедили што већу корист од малобројних сељака, феудалци се враћају на првобитне форме феудалне експлоатације путем радне ренте. Уисто време, Француска, осиромашена и већ опустошена у тзв. стогодишњем рату с Енглеском, налазила се у опадању и кризи; осиромашено и озлојеђено становништво градова и села дизало је оружане устанке. Немачка је била потпуно раздробљена, са самосталним кнежевима на челу појединих покрајина. На један јединствен закон за целу земљу, као што је био наш Душа-

289