Filatelista

JU ног украса са стране, јер они често пута, утичу да и лепа марка не изгледа лепо, да изгуби од садржајности и дође у други план.

Најзад, не треба се стидети свога рада и својих марака. На почетку излошка требало би, дискретно и ненаметљиво, назначити и име сопственика.

Некима ће можда изгледати сувише строги услови који су овде постављени. Међутим овде је изнето како би, у најидеалнијем случају, под нормалним условима, требало да буде. Схватајући тежину набавке често пута

Ал. Ј. Петровић

материјалом, уз услов да то ипак буде лепо и квалитетно.

Дан отварања наше заједничке изложбе није више тако далеко. Треба, у колико то већ није учињено, одмах прионути на посао.

Бићу задовољан, ако ово неколико речи, набацаних на брзу руку, без претензија на одређени систем и потпуност, помогну и олакшају рад око припремања изложака.

(Извод из предавања одржаног у једној Београдској подружници).

Олимписке игре

Између 19 јула и 3 августа одржаће се ове године олимписке игре у Хелсинкију у Финској — XV по реду.

За њих постоји велико интересовање у целом свету, — међу омладином и зрелим људима; како код мушкараца, тако и код жена, велики и тешки су задаци оних, који ће учествовати у такмичењима, али су велике бриге и оних који треба да их опреме за такмичење, а највеће оних који треба да их дочекују у Хелсинкију. Силне се припреме чине, у свим крајевима света вежбања, пробне утакмице, припреме да се покажу најбољи успеси и да се тиме допринесе угледу и такмичара и њихове земље; одабирање такмичара се врши међу најбољима; не жали се труд, улажу се силни напори;

улажу се огромне суме новаца, — само да-

се постигне што бољи успех. И ми, филателисти, вољно и невољно, даћемо свој допринос за омогућавање што сјајнијег извођења ових олимписких игара. За покриће великих издатака многе државе, поред осталога, издају и специјалне серије марака. Не издаје их само Финска, у којој се одржавају овогодишње олимписке игре, као пригодне спомен марке, већ их издају и поштанске управе других земаља, које опремају своје најбоље синове на утакмице, Ми, филателисти, купујући разна издања пригодних марака, везана за олимписке игре, поступићемо, као и код других приредаба од много мањег значаја, приложићемо свој обол, али и увеличати и украсити своје збирке лепим маркама. Многи ће сакупљач смањити и свој залогај хлеба само да нв остане без пригодних марака, коверата, карата, „коверата првог дана“, којима ће ових дана бити преплављена филателистичка тржишта целог света. На тај начин ћемо ми, филателисти, својим скромним средствима помоћи и

приређивање ових утакмица и учествовање на њима.

Овом приликом желимо да упознамо наше читаоце са свим оним, што је везано за олимписке игре: са њиховим постанком и историјом, са престанком старих и обновљењем модерних олимписких игара.

Прве олимписке игре одржане су 776 године пре наше ере у Јелади (Грчкој). Од свих старих културних народа, у колико нам је познато, Јелини су поклањали највише пажње телесним вежбама своје омладине, да би је припремили за велике подвиге у ратовима за очување слободе и независности државица. Сасвим је природно, што се међу њима и појавиле прве утакмице у спорт ским вежбама.

Као и за много штошта друго, и постанак олимписких игара сачувао се до данас само у предањима. Прича се да је прве утакмице приредио неки јелински краљ, који, не могавши да се реши, коме од синова да остави престо после своје смрти, која му је куцала на врата, позва своје синове и рече им, да због подједнаке велике љубави према свима њима, не може да се реши коме да остави престо, већ да они сами то реше; престо ће оставити ономе, који претрчи одређену стазу за. најкраће време. За ту утакмицу биле су приређене велике свечаности и на њу се слегло много народа, жељног да види ко ће бити будући краљ. Приредба је испала тако сјајно и изазвала код народа допадање и одушевљење, да се тада решило, да се и даље приређују трке, али у којима би учествовали синови целог јелинског народа, из свих крајева Јеладе.

Свакако, временом, су поред трка уведена и такмичења у другим спортским дисциплинама (у хрвању, песничању, у тркама на двоколицама и др.). Тако су установљене

169

гледиште да сваки члан може излагати према својим могућностима, са расположивим