Filatelista

умнож:

ности од ! паре новинских марака из 1867/ 68 године са ликом Кнеза Михајла, да постоје 4 основне грешке, које се понављају код већине марака у арку од 50 комада (види слику 1), а тосу |,

1) прелом горње беле оквирне линије у горњем десном углу марке испред вредносне ознаке. Ова се грешка понавља 44 пута у арку од 50 комада, а не налази се на маркама: 5,-10, 20, 29, 39 и 49 у арку од 50 комада, што значи да су марке без ове грешке много ређе, него са грешком. (Слика 1 — кружница: 1):

2) прелом тамне оквирне линије, која заокружава вредносну ознаку марке „1 ПАРА“ и то у левом горњем углу оквирне линије. Ова се грешка понавља код сваке марке у арку, али ипак има међу њима разлике по ширини прекида (слика ! — кружница: 2)

3) прекинута оквирна линија која заокружава вредносну ознаку „! ПАРА“ у доњем десном углу (у јачој или слабијој мери) шест пута у арку од 50 марака и то на маркама: 8, 15,26, 30, 39 и 49 (слика ! — кружница: 8).

4) прекинута оквирна линија између портрета кнежевог и вредносне ознаке у виду мале тамне мрље, која је типична и јавља се код сваке марке у арку (Слика ! — кружница: 4)

Код даље обраде типичних грешака у арку од 50 марака на сликама уз овај чланак грешке су уоквирене малим кружницама, или где то није било могућно, због тога што кружнице слабо отскачу од слике марака, на грешку су уперене танке линије, да би их читалац: могао лакше пронаћи. Осим тога поред сваке слике налазе се и бројке у круговима; ове бројке означавају положај марке у арку од 50 комада.

Осим изнетих основних грешака (на ел, 1) приказаћемо још 12 разних марака код вредноте од ! паре са типичним грешкама, вредним да се о њима говори; али поред ових постоји још већи број мање интересантних оштећења плоче, које сматрам да не би требало да буду предмет сабирања — као специјалитети, већ као редовне марке.

Битније типичне грешке код вредности од ! паре су следеће:

2 марка: „бела мрља у коси“, која је упадљива грешка, али мање интересантна. Ова је грешке настала у току штампања, јер сам видео табаке у којима друга марка у арку нема ову грешку (види слику).

3 марка: Осим редовитих грешака изнетих на сл, | — ова марка има још 3 карактеристичне грешке, и то:

Пре свега морамо констатовати код вред-

6) белу мрљу у виду „језика“ испод кнежевих усана.

в) преломљену спољну оквирну линију у доњем левом углу марке изнад вредносне ознаке „!“ (види слику).

А НА EEE VN

4 марка: Треба свакако да је предмет сакупљања због интересантности грешке( види слику). Ова марка има две типичне грешке, и то;

x 1 | Ч 1 63