Filatelista

~" "

|

нергијом прожима цело биће; јаче је од сна и ствара узроке малаксалости разума и тела (када недостаје марка у серији или серија у колекцији). То су најјачи стадијуми, који могу да загосподаре јединком. Страстан филателиста увек је готов, да све слободно време стави у службу свом љубљеном спор_ту, у коме преко свега оног што смо рекли, он ипак налази душевни одмор. Њега интересује и најмањи делић појаве претстављене на марци; он се осећа генијем, ако успе да протумачи садржину, која за лаика не претставља никакву компликовану објективност. Слично научном истраживању човека, и у забавном деловању, — чији је део и филателија, — можемо класирати филателисте, према јачини познавања, према ангажовању у сабирању поштанских марака и према стручности, најмање у три групе.

У прву групу спадају почетници, са минимумом познавања и без икаквог удубљивања у суштину филателије. Ово је управо доба детињства у филателији, кад скупљач марака сабира све што му дође до руку; често пута код њега Пете наћи и таксене марке и разне добротворне етикете; све то под именом поштанских марака. Нису отсутне ни оштећене марке, као и неисправне у сваком погледу. За оваквог филателисту нема ограничења; он купује марке далеких држава и са гордошћу јавља да је дошао на неки начин до марака Јапана, Кине, Индије и др. земаља и континената. Њега привлаче марке са сликама животиња из прашума, са сликама људских раса, као и упадљиво дречећих боја. Он се заноси оним појавама и предметима, за које је учио у школи или их видео у зоолошком врту или музеју, или пак чуо од некога о њима. Тиме он богати своје оскудно знање новим појмовима у служби његовој реалности. Његов албум је излепљен врло често неисправним материјалом или пак у отсутности албума, марке су поређане у неком старом „тефтеру“ или подебљој свесци, При скидању марака није вешт, врло је неспретан, не зна правилно да их скида. — Ето, то је прва, уводна фаза почетника филателисте, који се због оскудног знања до крајности расплинуо у сабирању поштанских марака.

Другу групу филателиста чине они сабирачи, код којих већ постоји извесни систем у колекционирању. Они су ограничени на извесно поље сабирања, избегавајући расплинутост, не само да се ограничавају на поједине државе, које стварају целине у погледу територија, например марке европских држава, или средње Европе; или пак у етничко-националном погледу (словенских држава), или пак класичне марке до извесне знатне године. Овде можемо уврстити и тематске збирке. Има приличан број филателиста, који су се ограничили само на своју

s

KO, Na C& OBJE MOXKe yBpCTHTH OKO TDH HeTH-,

· Ова група бројно, је најјача;

не филателиста. Ови поседују солидно noзнавање филателије, добри су мајстори у сортирању по класерима и албумима. Велики број њих прате стручну штампу; многи од њих се дописују и врше размену са иностранством, употребљавају стране и домаће каталоге, — једном речју, активно се баве филателијом у циљу што бољег упознавања и усавршавања. :

Трећу и последњу групу чине стручњаци и истраживачи на пољу филателије. Они су још више сузили своје-поље сабирања. Код њих су марке сређене према типу издања и штампања, према нијансама боја, према јасности клишеја, према степену и врсти зупчања, према врсти лепка, према врсти папира и, најзад, са разним дефектима и особеностима, које настају при. изради клишеа, штампарских плоча или при извршењу штампања, а које цензура није приметила. У ову групу долазе и марке са жиговима (према месту, облику и боји). Припадници ове групе бројно су најмањи. То је такозвано зрело доба у филателији. Филателиста из ове групе има пуно тешкоћа у техничком погледу, а и великих материјалних издатака, због чега је морао да се прилично ограничи у свом колекционирању, већином само на једну државу, обично своју или на коју суседну, где има везе и могућности да дође до потребног му материјала. Ови сабирачи имају богато искуство и знање. Њима су добро позната сва издања њиховог поља сабирања и меродавни су у погледу експертизе. Њихови су савети увек од велике користи. Њиховим неуморним радом се стварају каталози и филателистичка дела. Њихова имена су позната у већим манифестацијама и подухватима. Нарочито је плодоносна њихова мисија у литератури, на предавањима, на изложбама и у утврђивању фалсификата.

Ето, у кратко, то су моменти, које филателиста мање или више психолошки преживљује у сабирању марака. Он почиње од грубог скупљања свега што се зове или зашта он мисли да је поштанска марка, па до систематске и научне колекције. Почиње с маркама целог света, да би се, на послетку, после. дугог рада, ограничио на извесно поље сакупљања и проучавања. Филателиста је у сваком погледу и у сваком степену горд и поносан у својој филателистичкој активности, која је обогатила његово познавање, уредност, естетику, осећање љубави према лепом, знање, разликовање боја и њихових нианса, остављајући на страну боље познавање географије, историје, уметности и других наука. Човек, бавећи се филателијом, оспособи се да осети чар узвишеног, да рефлеконим надражајима изазваним појавом малене сличице високо цени хармоничне појаве у животу. Он је препун стремљења за постизавањем новитета; његов живот је пун разоноде, радости, забаве и задовољства. 267